Clubhouse app-en får mye oppmerksomhet for tiden. Mange kritiserer personvernet. Datatilsynet sier de følger med.

Datatilsynet om Clubhouse: – Det er en del uklarheter

Det norske Datatilsynet sitter stille i båten til deres tyske og italienske søsterorganisasjoner har fått svar på kritiske spørsmål om Clubhouse.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Radio på telefonen er det siste store. Du har kanskje fått det med deg. De siste ukers store hype på internettet er den mye omtalte app-en Clubhouse.

Men hva er det for noe og er det trygt å bruke? Akurat der er meningene delte.

Ikke gjort noe enda

De siste dagene har det vært flere saker om denne problemstillingen og flere eksperter har uttalt seg. Men meningene er delte. Svært delte. I en sak som Kampanje lagde snakket de med Ida Aalen, som mener Clubhouse manipulerer brukerne sine til å gi fra seg mer informasjon enn de bør. Mens Jøran Garman, som er partner i Digital-Kompetanse, skriver i en kronikk i VG at han mener Clubhouse kan forandre verden.

Det mange lurer på er hva med personvernet. I denne artikkelen hos nettstedet Medium.com blir brukerne anbefalt å fjerne sensitive data på telefonen før de registrerer seg.

Men hva mener Datatilsynet? De har som oppgave å føre kontroll med at personvernregelverket etterleves, og medvirke til at enkeltpersoner ikke blir krenket gjennom bruk av opplysninger som kan knyttes til dem.

Så hva har de gjort når det kommer til Clubhouse?

Ingenting.

– Vi har ikke foretatt en juridisk analyse av det personvernrettslige i app-en, men følger nøye med på hva våre europeiske kollegaer gjør, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Ballangrud til KOM24.

– Det er en del uklarheter

Han sier de venter til deres tyske søsterorganisasjon har fått svar på deres spørsmål.

Anders Ballangrud i Datatilsynet sier de venter på å se hva slags svar deres tyske søsterorganisasjon får på sine spørsmål til Clubhouse.

For det tyske Datatilsynet i Hamburg har sendt en liste med spørsmål de vil ha svar på til Clubhouse. Blant annet det med at selskapet laster inn info om ikke-brukere av app-en.

Også det italienske Datatilsynet skal ha sendt spørsmål til Clubhouse.

For mye av kritikken går ut på at du må laste opp kontaktlisten din når du registrerer deg. Dermed har selskapet informasjon over en rekke mennesker som ikke har app-en eller gitt samtykke til at informasjonen deres blir delt.

– Det er en del uklarheter, det er det ingen tvil om, sier Ballangrud.

– Er dere urolige over hva dere hører om app-en?

– Vi liker ikke å si så mye før vi vet noe. Det vi gjør skal ha basis i kunnskap. Så vi har en nøytral innstilling inntil det foreligger noe brudd, sier han.

Men han legger ikke skjul på at alle de nye app-ene som kommer, særlig fra USA og Kina skaper en del utfordringer når det kommer til personvernet, siden de kommer fra kulturer med andre lovverk, og kan ha andre holdninger og innstillinger til personvernet enn det en har i Europa.

Han viser til TikTok som plutselig ble veldig store i Europa og en måtte gjøre noe. Da ble det satt sammen en task force fra datatilsyn over hele Europa via det som heter EUs personvernråd.

Da så de nærmere på dette med behandling av mindreåriges personopplysninger og overføring til tredjeland, som i dette tilfellet var Kina og de koordinerte potensielle handlinger overfor app-en.

Gebyr på 100 millioner kroner

– Det kan være en modell for prosesss videre når det er app-er som det er mye uklarheter rundt, sier han.

Det er flere eksempler på app-er og sosiale medier som har fått strenge straffer av de ulike datatilsynene. For bare kort tid siden fikk datingappen Grindr et varsel om gebyr på 100 millioner kroner for utlevering av brukernes personopplysninger uten samtykke. Google har og fått gigantbøter for brudd på personvernlovene i Frankrike.

Foreløpig har det ikke kommet inn noen klager på Clubhouse til Datatilsynet i Norge.

– Inntil videre sitter vi litt stille i båten, mens vi venter på å bli litt klokere. Så må vi se hva som skjer hvis vi får inn konkrete saker , sier Ballangrud.

Powered by Labrador CMS