Debatt under en svært redusert Arendalsuka i 2020. Foto: Tor Erik Schrder / NTB

Arendalsuka fyller ti år: Slik skal det gjennomføres

– Arendalsuka er stedet vi møtes ansikt til ansikt, på dansegulvet eller rundt leirbålet, alt ettersom hvordan en ser det.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Ut fra våre erfaringer og evalueringer er det de fysiske møtene, gjerne tilfeldige, i gatene, i hotellkorridorer, på vei ut eller inn i en debatt eller kafé, på tvers av politisk ståsted, sektor og interesser, som er noe av det deltakerne setter størst pris på ved Arendalsuka, sier prosjektleder Tone Skindlo Taraldsen til KOM24.

I fjor måtte Arendalsuka, slik man er vant med, avlyses på grunn av pandemien. I år planlegges det i usikre tider, men uka skal gjennomføres som en fysisk samling i henhold til gjeldende smittevern.

Unormal stille høst

Taraldsen sier de er helt sikre på at Arendalsuka 2021 kommer til å gjennomføres i Arendal i uke 33.

–Vårt mål er å kunne samle så mange som mulig til Arendalsuka i august, men vi vil selvsagt ta hensyn til den situasjonen vi har da. Derfor oppfordrer vi alle som ønsker å være en del av Arendalsukas program også lage digitale sendinger fra arrangementsstedet her i Arendal. På den måten vil de kunne gjennomføre arrangementet uansett smittesituasjon og i tillegg nå ut til enda flere, sier Talardsen.

Hun forteller at de i deres arbeid med planlegging av uka hele veien har hatt tett dialog med kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal.

– Signalene er at store deler av den voksne befolkningen er vaksinert i august. Det betyr at samfunnet sannsynligvis vil være nærmere normalen. Det er gode nyheter for både oss og alle deltakere som nå lengter til å møtes fysisk.

Hun forteller at de oppleve en «unormal stille» høst, til at pågangen nærmest eksploderte etter nyttår.

– Vi vet fra før at hotellene og arrangørsteder som restauranter, kafeer og andre møteplasser har hatt stor pågang fra aktører som vil finne sitt sted å snakke om det som er viktig for dem, mens mange av henvendelsene vi har fått i vinter har vært fra aktører som ikke har deltatt tidligere, og trenger bistand til hvordan de også kan delta.

App og jubileumscene

I forrige uke hadde Arendalsuka et digitalt informasjonsmøte, der det blant annet ble avslørt at de i år skal lansere en egen app.

– I takt med at arrangementet har økt har også antall debatter og andre arrangementsformer blitt betydelig flere. Det har vært krevende å orientere seg i et program som eksempelvis i 2019 talte 1267 forskjellige arrangement, forklarer hun og forteller at de hele tiden har jobbet med utvikle brukeropplevelsen.

– Nå håper vi at vår nye program-app vil bidra til at det blir lettere å navigere i programmet, enten du er interessert i temaer bistand, bærekraft, utdanningsløp, overgrep, skattenivå eller EU-medlemskap. I program-appen vil man også kunne velge ut de arrangementene man er interessert i og lage sitt eget program.

I år fyller Arendalsuka ti år, og det skal blant annet feires ved å lage ti jubileumsscener. Til disse scenene er det blitt invitert inn ulike organisasjoner, bedrifter, politiske partier, medier, akademia og andre til å snakke om det de synes er viktig.

– Scenene vil vise bredden i tematikken som diskuteres under Arendalsuka. Her kan det velges mellom ulike scener som er tilrettelagt for typiske debatter, for dialog og samskaping, eller for de som har lyst til å utfordre eksempelvis en politiker, bedriftsleder eller en professor i å svare tydelig og klart i løpet av en 17-sekunders heistur.

Utnytte muligheten for å bruke digitale verktøy

Arendalsuka er normalt et sted der man samles for å debattere, diskutere og mingle. Vi har spurt prosjektlederen om Arendalsuka svekkes eller vil miste noe av sin hensikt dersom det må gjennomføres digitalt - og hvorvidt pandemien, og det at ting nå gjøres mer digitalt, vil påvirke ukas fremtid.

– Arendalsuka er stedet vi møtes ansikt til ansikt, på dansegulvet eller rundt leirbålet, alt ettersom en ser det. Vi tror på det fysiske møtet mellom mennesker. Det har ikke endret seg med pandemien, snarere tvert imot. Det har vært godt å se at vi som samfunn har kunnet fortsette dialogen og debatten gjennom digitale løsninger, men vi tror ikke det vil være en foretrukket løsning når det ikke er påkrevet av smittvernhensyn. De aller fleste av oss har nok opplevd at det er lettere å kommunisere og nå frem i et fysisk møte, og vil foretrekke det, sier hun og legger til:

Bilde fra den NRK-sendte partilederdebatten under Arendalsuka i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Når det er sagt tror vi at flere vil utnytte muligheten for å bruke digitale verktøy til å involvere debattanter som av en eller annen grunn ikke har mulighet til delta fysisk i debatten, samt strømme arrangementet sitt for å nå ut til flere eller bruke opptaket i andre sammenhenger. På denne måten har digitale verktøy hjulpet mange å se ny løsninger.

Hun forteller at de har laget en arena for «demokratiutfoldelse i praksis», og at de var glade for at debatten fortsatte gjennom digitale debatter i uke 33 i annerledesåret 2020.

– Men nå som samfunnet er på vei tilbake til normalen, vil de som vil være en del av Arendalsuka gjøre dette fra Arendal. Ut fra våre erfaringer og evalueringer er det de fysiske møtene, gjerne tilfeldige, i gatene, i hotellkorridorer, på vei ut eller inn i en debatt eller kafé, på tvers av politisk ståsted, sektor og interesser, som er noe av det deltakerne setter størst pris på ved Arendalsuka, og som gjør at de kommer tilbake år etter år.

Powered by Labrador CMS