– Jeg startet opp helt for meg selv. Det kan bli mye jobb når man bare er en person, og jeg har måttet lære meg å si nei til oppdrag selv om jeg har hatt veldig lyst til å takke ja.

– Da jeg fikk oppdraget om å designe ordførerkjedet, hadde jeg ikke noe annet valg enn å starte opp egen bedrift

Malin Steffen Berg startet egen bedrift for grafisk design i Beiarn Kommune.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– For å være ærlig så synes jeg det var litt skummelt å skulle starte opp egen bedrift.

Det forteller gründer og grafisk designer Malin Steffen Berg til KOM24.

Avisa Nordland omtalte saken først .

I fjor startet hun opp By Malin, sin egen bedrift for grafisk design i den lille nord-norske kommunen Beiarn med litt over tusen innbyggere.

Etter å ha blitt forespurt om forskjellige oppdrag over tid, så hun et behov for å starte bedrift med organisasjonsnummer så alt kunne gå riktig for seg.

– Da oppdraget om å designe ordførerkjedet for Beiarn kommune kom, hadde jeg nesten ikke noe annet valg enn å starte opp egen bedrift – noe jeg overhodet ikke angrer på.

Designet ordførerkjedet

Ordførerkjedet til Beiarn kommune som Malin Steffen Berg har designet med sine ferdigheter innen grafisk design.

Jobben bak ordførerkjedet varte i ett år fra hun fikk oppdraget frem til overrekkelsen av ordførerkjedet.

– I tillegg til å være designer for kjedet var jeg også prosessansvarlig, og hadde dermed ansvar for hele prosessen fra møter med utvalgskomité til kommunikasjon med gullsmed.

Et ordførerkjede skal designes og lages kun en gang, derfor må det velges nøye ut hvilke elementer som skal være med. Til slutt landet de på seks symboler som representerer kommunen–kultur, natur, historie og næring.

– Det er jo tross alt et høytidelig smykke som skal representere kommunen på best mulig måte.

For å komme frem til det endelige designet hadde hun jevnlige møter med en komite som blant annet besto av ordføreren selv, Monika Sande.

Jevn etterspørsel

– Hvordan er det å satse på egen bedrift i en liten bygd?

– Siden det jeg driver med skjer digitalt kan jeg jobbe fra så og si hvor som helst i hele verden. Det har derfor gått veldig bra å satse på egen bedrift – selv om jeg bor i ei lita bygd.

Berg forteller at hun har hatt enkelte prosjekter hvor all kommunikasjon har foregått over Teams, noe hun ser på som positivt med tanke på pandemien og viktigheten med å holde avstand.

Etterspørselen har vært jevn og hun føler at det hele tiden er noe å gjøre. I det siste har forespørslene økt betraktelig, og oppdragene har ikke latt vente på seg

– Tror du det er vanskelig å satse utenfor en større by som Bodø?

– Både ja og nei. Det kommer nok litt an på i hvilken skala man ønsker å satse og ikke minst innenfor hvilken bransje. I min bransje er det nok lettere enn mange andre bransjer å satse utenfor byen, da det meste foregår på dataskjermen. Så har det selvfølgelig mye å si på stå-på-viljen og om man brenner for det man gjør.

Ikke berørt av pandemien

Det å starte opp for seg selv forteller Berg har gått over all forventning.

– Jeg var nok mer redd i starten for hvordan det skulle gå og ikke minst om dette var noe å satse på. I tillegg startet jeg opp da Norge stengte ned på grunn av korona i mars 2020, så man kan på mange måter si at jeg startet opp på verst tenkelige tidspunkt.

– Men jeg har på ingen måter vært berørt av pandemien, det har tvert imot gått mye bedre enn jeg hadde forventet, avslutter Berg.

Berg har en bachelor i produktdesign fra Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet) og studerer for tiden grafisk design fulltid og nettbasert ved Noroff.

Powered by Labrador CMS