Bjørn Arild Gram (Sp) understreker at spesielt kjøp av tjenester fra kommunikasjonsbransjen skal ned.
Bjørn Arild Gram (Sp) understreker at spesielt kjøp av tjenester fra kommunikasjonsbransjen skal ned.

Staten vil kutte i konsulentbruken

I 2020 brukte staten 12 milliarder kroner på konsulenttjenester. Nå gir regjeringen for første gang departementene instruks om å redusere konsulentbruken.

Publisert

I et tildelingsbrev – det sentrale styringsinstrumentet fra departement til underliggende virksomheter – understreker kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) at spesielt kjøp av tjenester fra kommunikasjonsbransjen skal ned.

Gram sier til Aftenposten at regjeringen har en klar politisk prioritering om å kutte i konsulentbruken.

– Det er en form for instruks. En marsjordre fra regjeringen til statlige virksomheter om å redusere og foreta en kritisk vurdering av bruken av konsulenter, sier Gram.

I 2020 brukte staten 12 milliarder kroner på konsulenttjenester, ifølge statsråden. Det tilsvarer 10 prosent av det totale lønnsbudsjettet i statsforvaltningen, noe Gram beskriver som veldig høyt.

Riksrevisjonen har også tidligere kritisert konsulentbruken i staten.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener det vil skade næringslivet dersom regjeringen kutter konsulentbruken og kjøper opp ekspertene.

– Samfunnet påføres en konsekvens i form av at statlige etater får redusert tilgang på ekspertise. Det får en skadevirkning, sier næringspolitisk direktør Nils-Ola Widme i Abelia til Aftenposten.

Abelia er NHOs landsforening for kunnskaps- og teknologivirksomheter.

Widme mener regjeringen ikke kan ha tenkt over konsekvensene når de sier de heller vil bygge opp kompetanse i departementene.

– Mest sannsynlig må de bruke enorme beløp på intern kompetanseutvikling og bytte ut eksperter i høyt tempo etter hvert som kompetansebehovene endrer seg. Dette er urealistisk og ikke tatt høyde for i statsbudsjettet, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS