Meta håper også at RSC skal kunne styrke arbeidet med å identifisere og fjerne uønsket innhold på selskapets plattformer.
Meta håper også at RSC skal kunne styrke arbeidet med å identifisere og fjerne uønsket innhold på selskapets plattformer.

Meta bygger verdens kraftigste superdatamaskin for kunstig intelligens

Ti ganger sterkere enn den maskinen som har vært sterkest til nå.

Publisert Sist oppdatert

Meta, selskapet bak Facebook, Instagram og Metaverse, annonserte i dag at de er i gang med å bygge det de hevder er verdens kraftigste superdatamaskin for kunstig intelligens. Når maskinen er ferdig, mot slutten av 2022, skal den kunne utføre nesten 5 exaflops, eller 5 * 10¹⁸ beregninger per sekund.

AI Research SuperCluster (RSC), som maskinen heter, er nesten ti ganger kraftigere enn Fugaku, som har vært regnet som verdens kraftigste superdatamaskin frem til nå. Tesla lanserte sin nye maskin, Dojo, i august, som skal være dobbelt så kraftige som Fugaku. Det antas også at Kina har flere maskiner med tilsvarende kapasitet. Ingen av dem kan imidlertid måle seg med Mark Zuckerbergs nye leketøy.

595 år med HD-video

Meta har allerede satt maskinen i drift med 6 080 grafikkprosessorer av typen A100 fra NVIDIA. Dette antallet skal økes til 16 000 i løpet av året, når maskinen er bygget ut til full kapasitet. Den har 175 petabyte lagringsplass, nok til å lagre 595 år med sammenhengende HD-video. Til sammenligning er kapasiteten i den menneskelige hjerne ca. 2,5 petabyte.

Meta skal bruke maskinen til å videreutvikle sine modeller for kunstig intelligens, blant annet talegjenkjenning og bilde- og videoanalyse. De håper RSC at blant annet vil gjøre det mulig å lage systemer for sanntids simultanoversetting av samtaler på flere ulike språk. Dette er en del av visjonen de har for Metaverse, den virtuelle verden som Meta tror vil blir morgendagens internett.

Meta håper også at RSC skal kunne styrke arbeidet med å identifisere og fjerne uønsket innhold på selskapets plattformer. De har designet systemet med avanserte sikkerhets- og krypteringsløsninger, så det skal kunne trenes på reelle data fra Facebook og Instagram uten at personvernet settes i fare. Av samme grunn er RSC ikke koblet direkte til internett, kun til Metas interne nettverk.

20 ganger raskere

Allerede i dagens «reduserte utgave» er RSC 20 ganger raskere enn Metas eksisterende superdatamaskiner. Det gjør at de kan trene modeller for kunstig intelligens med milliarder av parametere mye raskere enn de kan i dag.

Resultatet av Metas investeringer i nye, kraftigere maskiner og mer avanserte modeller for kunstig intelligens blir etter hvert tilgjengelig i et Metaverse nær deg…

Powered by Labrador CMS