Illustrasjonsfoto: Facebook appen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Illustrasjonsfoto: Facebook appen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Facebook omgjør fem saker der innlegg er blitt fjernet

– Det er en viktig milepæl, og det er første gang at Facebook har fått omgjort slike beslutninger.

Publisert

Facebooks nye tilsynsråd har på sitt første møte omgjort beslutninger i fem av seks saker der kontroversielle innlegg først var blitt fjernet fra plattformen.

To av sakene handler om en et angivelig nazisitat og et bilde av brystvorter. Disse innleggene var blitt slettet av Facebook.

Det nye rådet har sett på dem og funnet ut at man kan sitere en setning som angivelig er blitt sagt av nazisten Joseph Goebbels, og rådet konkluderer også med at man kan bruke et bilde av et nakent bryst når man forteller om symptomer på brystkreft.

Rådet har derfor omgjort beslutningene.

Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt sitter i det nye tilsynsrådet, som går under navnet Facebook Oversight Board.

– Viktig milepæl

– Det er en viktig milepæl, og det er første gang at Facebook har fått omgjort slike beslutninger, sa hun på et digitalt pressetreff torsdag.

– Vi starter nå endringen i Facebooks langsiktige politikk, sa hun.

Et sjette innlegg, som forblir slettet på Facebook, handler om en rekke bilder med tilhørende tekst som Facebook mener uttrykker forakt for Aserbajdsjan og støtte til Armenia.

Det nye tilsynsrådet er ikke fulltallig ennå, men skal på sikt ha 40 medlemmer. Rollen er å ta stilling til hva slags innhold som skal fjernes fra Facebook og Instagram.

Vurderer Trump

Rådets formål er å fremme ytringsfrihet ved å foreta prinsipielle og uavhengige avgjørelser, og rådet skal ikke være en forlengelse av Facebooks eksisterende prosess for gjennomgang av innhold. I stedet skal rådet gå gjennom et utvalgt antall høyt representative saker og slå fast om avgjørelsene ble tatt i henhold til Facebooks verdier og retningslinjer, skriver rådet om seg selv på sitt nettsted.

De seks sakene som ble behandlet torsdag, omfatter ikke Donald Trumps utestenging fra Facebook og Instagram. Men tilsynsrådet opplyste i forrige uke at det vil vurdere å se på utestengingen.

Powered by Labrador CMS