Olav Brekke Mathisen brukte store deler av sommerferien sin på å skrive bok om artisten TIX.
Olav Brekke Mathisen brukte store deler av sommerferien sin på å skrive bok om artisten TIX.

Kommunikasjonsrådgiverens TIX-bok nominert til pris: – Overraskende vanskelig å skrive for barn

Olav Brekke Mathisen hadde aldri skrevet for barn før, og sier han lærte mye i løpet av prosessen.

Publisert

Mathisen skrev boken «Tix: Den stygge andungen» sammen med Andreas Haukeland selv. Den ble utgitt av Gyldendal forlag, og kom i salg i oktober i fjor.

Nå er boken nominert til Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2021.

– Tix har blitt en god talsperson for historier som kan være vonde og vanskelige å snakke om. Også har han evnet å gjøre det som mange opplever som en skavank eller nedside til noe positivt. Boka handler jo egentlig om at han fikk med seg mye bagasje som han vrir til en styrke, sier Mathisen.

I juryens begrunnelse for nominasjonen står det blant annet at fagbøker om psykiske lidelser, annerledeshet og utenforskap er mangelvare for barn. Det står også at dette gjør boken verdifull, og at den har et presist språk som henvender seg til leseren på en direkte måte.

Ville prøve å skrive for barn

Olav Brekke Mathisen jobber til vanlig som kommunikasjonsrådgiver og innholdsprodusent i revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG Norge.

Av litt ulike grunner ville han skrive barneboken sammen med Haukeland.

– Jeg kjente ikke så godt til TIX fra før. Men jeg har barn selv som er i målgruppa, så jeg tenkte at jeg for en gangs skyld skulle gjøre noe som de synes er gøy. Jeg hadde aldri skrevet for barn før, og jeg må si at det var veldig krevende, samtidig som det var veldig gøy.

Kommunikasjonsferdighetene kom godt med i arbeidet. Mathisen måtte bruke deler av sommerferien sin for å ferdigstille boken.

– Som barnebokforfatter må man sortere ut en del ord og andre ting som vi voksne opplever som naturlige å snakke om. Flere ord må også forklares, som for eksempel «russetid». Barn skjønner ikke nødvendigvis så mye av hva det egentlig er, annet enn at de synes det er spennende en gang i året og at de får russekort. Jeg ble overrasket over hvor krevende slike ting var å forklare.

På Bokhandlerforeningens bestselgerliste endte «Tix: Den stygge andungen» som nummer to i 2021. Nå håper Mathisen at de vinner prisen.

– Jeg aner ikke om vi vinner, men jeg håper jo det. Det er en viktig bok for mange barn.

Powered by Labrador CMS