Facebook-eier Meta.

Meta: Vi har ikke truet med å trekke oss ut av Europa

Etter at City A.M. på søndag rapporterte at Meta truet med å stenge Facebook og Instagram i Europa, har saken spredt seg som ild i tørt gress på begge sider av Atlanteren. Nå har Meta sendt ut en pressemelding hvor de avkrefter historien.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Det har blitt rapportert i mediene at vi «truer» med å trekke oss ut av Europa på grunn av usikkerheten rundt mekanismene for dataoverføringer mellom EU og USA. Det er ikke sant, skriver Markus Reininch, direktør for Public Policy Europa i Meta i pressemenldingen.

Historien bygger på et avsnitt i Metas siste kvartalsrapport. Der skriver de at en risiko ved at EU kan erklære dagens avtaler for overføring av data mellom Europa og USA for ugyldige, er at de ikke kan tilby tjenester som Facebook og Instagram i Europa.

- Vi har beskrevet dette problemet siden 2018, og har advart mot risikoen det påfører vår virksomhet i Europa i de siste fire kvartalsrapportene, skriver de i pressemeldingen.

- Vi er forpliktet til å beskrive alle slike risikoer til våre investorer.

Ifølge Meta er det minst 70 andre amerikanske og europeiske selskaper som har advart mot det samme i sine finansielle rapporter.

- Internasjonale dataoverføringer underbygger den globale økonomien, og mange av tjenestene vi bruker i hverdagen er avhengige av dem.

Bakgrunnen

Problemene oppstod først i 2015, da EU-domstolen bestemte at Safe Harbour-avtalen var ugyldig. Avtalen var grunnlaget flere tusen selskaper brukte for å overføre data mellom Europa og USA. Den ble erstattet av Privacy Shield. Da også denne avtalen ble erklært ugyldig etter den såkalte Schrems II-dommen sommeren 2020, har hvert enkelt selskap måttet lage separate avtaler.

Meta og flere andre selskaper har brukt en avtale etter EUs Standard Contractual Clauses-rammeverk som grunnlag etter at Privacy Shield ble ugyldig. Nå truer en ny dom i Irland med å også gjøre disse avtalene ugyldige. Det er i den forbindelsen Meta har skrevet at et scenario der det ikke finnes gyldige avtaler for overføringer av data mellom Europa og USA vil kunne føre til at de ikke kan tilby sine tjenester i Europa.

Utfordringen med å komme frem til avtaler for dataoverføring mellom de to kontinentene er med andre ord et problem som kan ha mye større konsekvenser enn at vi ikke kan dele bildene våre på Instagram. Myndighetene på begge sider har hatt en dialog i flere år, men EUs personvernregler og amerikanske sikkerhetsmyndigheters krav om innsyn i data som lagres i USA har foreløpig forhindret at de har kommet frem til en ny avtale.

Powered by Labrador CMS