Dokumentaren «En blå fremtid» skal synliggjøre kysten og havbruksnæringen.

En dokumentarserie skal lokke nye arbeidere til kommunen: – Vi har troen

Sammen med flere bedrifter og kommunikasjonsbyrået PKOM, tok Nogva initiativ til dokumentarserien «En blå fremtid».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Dokumentaren «En blå fremtid» skal synliggjøre kysten og havbruksnæringen. Med serien på seks episoder håper daglig leder Andrea Nogva i næringsklyngen InnovArena at flere får øynene opp og lyst på en yrkeskarriere i de moderne kystnæringene.

I næringsstrategien for Nærøysund kommune, er målet å skape tusen nye arbeidsplasser i løpet av ti år. Det byr på rekrutteringsutfordringer i kystkommunen.

Sammen med flere bedrifter og kommunikasjonsbyrået PKOM, tok Nogva initiativ til dokumentarserien som skal opplyse og gi kunnskap om mulighetene som finnes langs kysten nord i Trøndelag.

Daglig leder Andrea Nogva i næringsklyngen InnovArena håper flere får øynene opp og lyst på en yrkeskarriere i de moderne kystnæringene.

I produksjonen fikk de med seg filmselskapet Lockbox Film som har filmet og redigert.

– Vi har en tradisjon for å jobbe tett sammen med bedriftene. Det er de som skaper framtidas arbeidsplasser, derfor ble det naturlig at bedriftene selv står sentralt i serien.

Nogva forteller til KOM24 at +1000 er en felles omdømmekampanje for både bedrifter, kommune og innbyggere i kystkommunen. Gjennom dokumentaren «En blå fremtid» ønsker de både å skape stolthet hos de som jobber i bedriftene.

– Serien er også laget med tanke på rekruttering. Vi vil fortelle ungdommen hvilke muligheter som finnes, samtidig som vi viser fram utdanningsmulighetene, hva vi konkret jobber med - og hvordan utrolig mange fagområder samarbeider.

Et ærlig bilde av næringslivet

Hovedmålet for dokumentaren er å øke kunnskapen til folk både utad og innad om dagens og morgendagens kystnæringer. Hvordan det er jobbe med laks, båter, elektronikk og logistikk, hvilke folk som jobber og hvilke kompetanser som finnes i norske kystsamfunn.

De seks episodene bygger på forskjellig tematikk som skal få fram forskjellige sider av arbeidslivet.

– Første episode handler om kystfolket og det historiske bak næringen. I den siste episoden ser vi inn i fremtida. I de fire episodene imellom har vi spesifikk tematikk, blant annet logistikk, biologi, teknologi som hovedtema. Vi ønsker å vise hvor mange fagkompetanser kystnæringene består av og trenger i framtida.

Ønsket er å gi et ærlig bilde av livet som kystfolk. Dokumentaren skal være lærerik. Nogva har vært bevisst på at det ikke skal være en glorifisert reklamefilm for kysten.

– Det skal være ekte og ærlig. Vi har tatt for oss utfordringene som vi jobber med, viser mulighetsbildet og gir et innblikk hos de som jobber med dette i hverdagen. Vi er veldig fornøyde, og kommer til å bruke serien for det den er verdt.

Viktig tilbakemeldinger

Kommunikasjonsbyrået PKOM har bistått med rådgiving. Selskapet jobber tett sammen med klyngebedriftene på InnovArena.

– Det var veldig naturlig for oss å be PKOM om bistand for å få til den gode innrammingen av fortellingen. De har høy kompetanse på næringa og innholdet. Fortellerteknikkene gir en oversiktlig og faktabasert dokumentar.

I løpet av seriens levetid på nettet har de fått tilbakemeldinger fra de fleste generasjoner. Både unge, voksne og gamle. Fellestrekket har vært at de har fått øynene åpnet for utviklingen som foregår.

Spesielt glad er Nogva for at hun har fått tilbakemeldinger fra unge. Det er en målgruppe de er opptatt av å nå ut til siden de er i startfasen av yrkeslivet.

– Vi har fått meldinger fra ungdommer som ikke nødvendigvis hører til kommunen vår, som er nysgjerrige på næringa og syns det virker spennende å jobbe her. Det er vi så glad for, for da har vi nådd et mål allerede der.

Partnet Torkil Marsdal Hanssen sammen med partner og daglig leder Turid Hatling Finne i PKOM.

Økt kunnskap og stolthet

Episodene har også bidratt til å øke stoltheten blant folket i Nærøysund. De er stolte av å se hva venner og naboer driver med.

– Pensjonistene på den lokale kafeen som ellers sitter og løser verdensproblemer, diskuterer nå episodene. Flere har jobbet i næringslivet for mange år siden, de får gjerne en aha-opplevelse over alt det nye og spennende som skjer.

Planen videre er å kjøre dokumentaren i forskjellige kanaler, og etterhvert bruke det i andre sammenhenger hvor de jobber med kommunikasjon.

– Vi har veldig troen på denne måten å jobbe på. Folk øker kunnskapen sin ved at vi slipper den inn i de ulike kanalene på en ærlig måte. Det er en god måte å kommunisere på.

Nogva avslutter med å meddele at jobben er på ingen måte ferdig. Nå skal de fortsette å bruke dokumentaren til å bidra i målet om tusen nye arbeidsplasser på Namdalskysten.

Powered by Labrador CMS