Parler ble lansert i 2018 som et umoderert alternativ til Twitter

Trumps omfavnede plattform:

Her er alt du trenger å vite om det sosiale mediet «Parler»

Parler blitt et fristed for de som er kastet ut av Twitter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I fjor sommer var Parler en anonym konkurrent til Twitter med 100.000 brukere. Da Donald Trump omfavnet plattformen, strømmet millioner av hans tilhengere dit. Nå har Parler blitt et fristed for de som er kastet ut av Twitter, men de står også i fare for selv å bli blokkert.

Appen ble lørdag utilgjengelig for nedlasting via Apples App Store.

Det skjedde etter at Apple fredag ga Parler 24 timer på seg til å legge fram nye retningslinjer, fordi selskapet mener plattformen ikke slår hardt nok ned på voldsfremmende innhold. Google sperret nedlasting av Parler-appen på sine enheter fredag av lignende årsaker.

Men hva er Parler?

Faksimile fra Parler

Parler ble lansert i 2018 som et umoderert alternativ til Twitter. «Ideen er ytringsfrihet, personvern og eierskap til egne data», sa Parler-sjef John Matze til Fox News i desember. I praksis har Parler blitt et fristed for de som deler meninger som er så kontroversielle at de ikke tillates på de store sosiale mediene.

Høyreradikale ledestjerner og promotører av Qanon-bevegelsen deler sine påstander og konspirasjonsteorier med hundretusener av tilhengere, som svarer med å fylle kommentarfeltet med trakasserende omtaler og trusler rettet mot alle som ikke støtter deres synspunkter.

- Oppfordringer til lovbrudd blir fjernet fra Parler. Det som er ulovlig i USA, er heller ikke tillat på Parler. Ut over det kan du si hva du vil, forklarte Matze til Fox.

Fra 100.000 brukere i fjor sommer, eksploderte Parlers brukermasse utover høsten til over 12 millioner i desember. Da Twitter blokkerte Trump permanent denne uken, opplevde Parler en ny bølge som var så kraftig at serverne deres knelte.

Faksimile fra Parler

Hvor er Trump?

Omfavnelsen fra verdens mektigste mann løftet Parler frem i rampelyset, men Trump selv ser ikke ut til å ha en konto på Parler. Barna hans og deres familie har kontoer, men bruker dem sjelden. Presidenten selv ser ut til å være fraværende.

Faksimile fra Parler

Flere brukere som har fulgt presidentens oppfordringer til å flokke seg rundt Parler har etterlyst hovedpersonen, uten resultat.

Det ser ut til at Trumps støttespillere fortsatt foretrekker de store sosiale mediene, hvor de har mange millioner følgere. Mange deler innhold på Parler, men de som ikke er blokkert er fortsatt mer aktive på Twitter og Facebook, enn de er på Parler.

Friheten skaper utfordringer

Parlers frihet skaper også utfordringer. En plattform uten regler tiltrekker seg de som ikke ønsker å følge regler. Det har ført til en flom av rasisme, antisemittisme og annen ekstremisme. Sex-industrien har også funnet seg til rette på Parler.

Det er avdekket at Parler var en av plattformene som ble brukt til å planlegge angrepet på kongressen 6. januar, og at det er planlagt nye opptøyer.

En annen stor utfordring er falske kontoer. Trumps fravær har åpnet muligheten for hackere og svindlere som utgir seg for å være presidenten. Da Trump ble kastet ut av Twitter dukket det opp en rekke falske kontoer på Parler som utga seg for å være presidenten. De fikk umiddelbart titusenvis av følgere, og delte blant annet lenker til nettsider som lovet «en spesiell gave til mine tilhengere». Den ‘gaven’ var utvilsomt noe helt annet enn det de som lot seg lure hadde håpet på.

Andre falske kontoer utgir seg for å være kjente mennesker som uttrykker sterk støtte til Donald Trump og hans kamp for å omgjøre resultatet av valget.

Flere alternativer

Faksimile fra Parler

Parler er ikke det eneste alternative sosiale mediet som nyter godt av Trumps kamp mot de store aktørene. Twitter-klonen Gab har hatt en anonym tilværelse frem til i høst. Nå har Trump-fans strømmet til plattformen, og antall brukere har eksplodert.

Videoplattformen Rumble er et tilsvarende alternativ til YouTube. De mest ekstreme brukerne på Parler deler sine videoer på Rumble, hvor de slipper ‘plagsom’ moderering.

Kaster ut Parler

7. januar sendte Apple et brev til Parler der de truet med å kaste applikasjonen ut av App Store hvis de ikke begynte å moderere innholdet innen 24 timer. Få timer senere fjernet Google Parler fra app-markedet Google Play.

Selv om det er mulig å bruke Parler fra en vanlig nettleser, så er denne utviklingen katastrofal for Parler. Uten mobil-appene vil de ganske sikkert lite en lang og pinefull død. Det står en rekke konkurrenter klare til å overta posisjonen deres som Trump-tilhengernes foretrukne plattform.

Powered by Labrador CMS