Tom Greni mener regjeringen burde skjønt at vi var på vei mot flere tiltak, og signalisert dette mye tidligere.

Tapte en million i helgen på dårlig kommunikasjon fra regjeringen: – En skandale

Synes regjeringens tidspunkt å kommunisere så inngripende nyheter er på et lavmål.: – Burde vært kommunisert minimum en uke i forveien.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det sier Tom Greni i Ricksgruppen. Han er daglig leder for Ricks Teater & Nattklubb og Zachariasbryggen Restauranthus i Bergen. Arenaer som kan huse opptil 4400 mennesker.

Han mener det er helt håpløst med de nye tiltak som ble bestemt fredag ettermiddag i Bergen og som gjaldt alt fra klokken 21 samme kveld.

– Vi burde fått beskjed om dette én til to uker før de nye reglene blir annonsert. Da hadde vi i det minste hatt muligheten til å regulere innkjøp og tilpasse vaktlistene våre. De er vi nødt for å respektere, vi kan ikke bare avlyse vakter for de ansatte som også har liv de skal planlegge. Hadde vi hatt mer tid kunne vi gjort flere tiltak for å unngå permitteringer i verste fall, sier han til KOM24.

– En skandale

Han husker tilbake til mars, helt i starten av pandemien, da de tømte ut øl og deretter kastet matvarer utgått på dato. Så kom førjulstiden i fjor og ny nedstengning i november.

– Vi var godt forberedt til en travel tid med høy aktivitet og julebord. Det endte med store mengder varer som enten ble kastet eller gitt bort, vi hadde håpet at vi slapp dette også i år. Hadde regjeringen bare vært bedre til å kommunisere, og faktisk levd etter føre var prinsippet, hadde situasjonen vært mye enklere.

Han kaller den brå nedstengningen for respektløs.

– Regjeringen hadde ingenting klart når de presenterte tiltakene, og de tar heller ikke ansvar for de ansatte som nå må permitteres.

Greni ser for seg at varsel om permitteringer må sendes ut førstkommende fredag, med mindre det kommer en løsning om økonomisk hjelp før slutten av uken.

– Håndteringen fra den nye regjeringen er en skandale. Jeg skjønner ikke hva Vedum ser for seg, om han tror at 200 millioner kroner skal holde. Hvis du deler den summen på antall steder som har alkoholservering, betyr det 20 000 kroner på hver. I helgen tapte vi én million kroner.

Greni sier 20 000 kroner ville holdt til å dekke 20 minutter for Ricksgruppen. Og at helgen, som skulle være det virkelig startskuddet for julebordsesongen, resulterte i en tredjedel av forventet omsetning.

– Vi forventer å tape akkurat like mye neste helg, også er det klart at det er ukedager imellom her. Må vi begynne å permittere ansatte vil dette også koste én million kroner. Det ser dårlig ut for en fin og fredelig jul for våre ansatte og resten av bransjen.

Mistet halve omsetningen

Mest av alt synes han regjeringen tidspunkt å kommunisere så inngripende nyheter er på et lavmål.

– For det første burde den vært tydeligere. Det virker ikke som om de skjønner hva de snakker om. Hadde de forstått vår situasjon hadde de i hvert fall ikke bedt oss om å ha is i magen helt uten en skikkelig tiltakspakke. Den summen de presenterer holder som sagt ikke mange minuttene. Vi har tross alt mistet halvparten av omsetningen på et knips.

Det nye viruset står for alle de nye restriksjonene, og Greni mener regjeringen burde skjønt at vi var på vei mot flere tiltak, og signalisert dette mye tidligere.

– Vi har fått tiltak på linje med Oslo og Viken. Jeg synes mye av smitten henges på «Covid-knaggen». De tiltakene som innføres har vanvittig store følger. Men hadde de kommunisert at vi var på vei mot en delvis nedstengning og gitt oss et tydeligere bilde slik at det var mulig å forberede seg, hadde vi hatt en liten sjans. Men tre og en halv time unna starten på en av årets største helger, det er helt håpløst.

KOM24 har vært i kontakt med både Finansdepartementet og SMK for å få en kommentar før publisering, uten å lykkes.

Saken ble laget før tirsdagens nye koronaregler ble innført.

Powered by Labrador CMS