Her spiller Might Be Twins i den virtuelle verdenen Decentraland

Over fem millioner har sett videoen da Camilla spilte i Metaverset

Den virtuelle virkeligheten er i høyeste grad reell

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Det var en surrealistisk opplevelse. Det er rart for man skjønner ikke alt selv heller. Vi visste ikke hvordan det kom til å bli, vi visste ikke hva vi kunne forvente av reaksjoner. For vår del var det ny verden vi kan dukke mer inn i og bruke kunstnerisk til å få med mer ting, skape et community, en bro mellom det virkelige livet og det virtuelle.

Det sier Ida Iki til KOM24.

Sammen med Camilla Torp Iki, som er prosjektleder i TRY Råd, spilte hun nylig en konsert i den virtuelle verdenen i Metaverse under artistnavnet Might Be Twins.

– Uvant og veldig kult

– Det var helt klart annerledes enn en vanlig konsertopplevelse. Vi hadde ikke samhandling med publikum eller respons å feede av. Det var en uvant setting og en veldig kul opplevelse, sier Torp Iki til KOM24.

Konserten var en del av et prosjekt som kunstneren Bjarne Melgaard som lanserte kryptokunst.

Men hva er egentlig greia med disse digitale universene? I noen kretser er dette virkelig det store for tiden.

Camila Trop Iki og Ida Iki

Tanken er at du skal leve ditt digitale liv i metaverset.

Vi i KOM24 har skrevet flere saker de siste månedene om hva Metaverse er for noe. Metaverse er et forsøk på å styre utviklingen bort fra mobiltelefonen, over på en kunstig virkelighet hvor den fysiske enheten ikke er viktig, og hvor Google og Apple ikke har bukten og begge endene.

Men de aktørene gjør alt de kan for å bli en del av det. Nylig kjøpte Microsoft opp spillkjempen Activision Blizzard for over 600 milliarder kroner, Facebooks eierselskap har skiftet navn til Meta, Google har utviklet teknologi for dette i årevis og Apple har sine egne produkter for dette, skriver The New York Times.

Den delen av Metaverse vi vil merke i overskuelig fremtid er det vi i dag kjenner som kunstig virkelighet (VR) og tilpasset virkelighet (AR). Det er teknologi som allerede eksisterer, og som vil bli mer vanlig fremover.

Og den virtuelle virkeligheten er i høyeste grad reell.

I løpet av noen dager i fjor høst spilte Ariana Grande flere konserter for over 78 millioner avatarer i spillet Fortnite. Det håvet hun inn 175 millioner kroner på.

Naboen til Snoop Dogg

Eiendommer går for enorme summer, en eiendom er blitt solgt for det som tilsvarer 22 millioner kroner og nylig betalte noen fire millioner kroner for å bli Snoop Doggs virtuelle nabo.

Avatarene man ser her er alle styrt av mennesker. Her ser de konserten med Might Be Twins. Alle som ville kunne se den, man måtte bare vite hvor man skulle gå.

Snoop Dogg har for øvrig bygd en virtuell kopi av huset sitt og planlegger flere eventer i sin virtuelle verden.

Metaverset blir beskrevet som et univers, men det består i realiteten av flere ulike verdener som man skal kunne bevege seg mellom.

Might Be Twins sin konsert ble spilt i en verden som heter Decentraland. Det er en virtuell verden med blant annet sitt eget kasino, hvor ekte mennesker jobber.

Kvinnene i Might Be Twins spilte i forbindelse med kunstneren Bjarne Melgaard sitt kryptokunst-prosjekt. De ble kontaktet på Discord og sendte inn noen videoer og bilder av seg selv og fikk beskjed om at det var midt i blinken.

Mens Iki spilte tre sett på en og en halv time hver, på en scene bygd av Melgaards folk én kveld, solgte Melgaard kryptokunst for over 10 millioner kroner i løpet av dagene utstillingen var åpen.

Kunstverkene har vært tilgjengelig på en egen NFT-plattform (lightbulbman.com), og omsettes i kryptovalutaen Etherium (Eth).

Det var opprinnelig lagt ut 1122 kunstverk til salgs, men det ble tidlig klart at salget skulle stoppe natt til 24. januar. Til slutt ble det solgt 1025 NFT-verk. De resterende verkene ble «brent», det vil si slettet.

Might Be Twins sier at det har en verdi at de ble nevnt og sett av flere i en kontekst som er mye større enn dem selv.

Vil utvikle sitt univers

– Å være i kontekst med en stor kunstner som Bjarne Melgaard, jeg vil kalle det verifisering til å være bra nok til å være i hans univers. Det er en mulighet til å bli tatt litt mer seriøst, sier Iki.

Allerede har de fått tilbud om management og booking, de sier det er flere som vil at de skal gi ut musikk på deres label. Men de har foreløpig sagt nei til alle avtalene.

– Vi er små, underground og vil finne ut mer her. Vi vil ha tid til å utvikle konseptet enda mer. Jeg føler vi har fått gode kontakter og kan utvikle vårt univers, sier Iki.

Kvinnene i Might Be Twins har stor tro på konseptet Metaverse og skjønner absolutt hypen rundt det.

– Om man skal se på trender og store aktører i utlandet, så er noen bransjer skreddersydd for dette mer enn andre. Motebransjen og de store luksusmerkene har kastet seg på. Det er ikke rart når det kan være lange køer for å få kjøpt en veske i stoff, men ikke digitalt, sier Torp Iki og peker på at identiteten på nett kan være like viktig for mange.

Hun sier at man trolig etter hvert vil få influensere på Metaverse og at man vil kunne kjøpe digitale skreddersydde klær.

– Jeg tror mange er obs og tenker i retningen Metavers og at man må kaste seg på bølgen som er på vei. Man gjør nok smart i å tenke på den trenden som skjer nå, det er nok ikke noe som vil forsvinne med det første, tror hun.

– Det som kult er at det nå er opp til oss forbrukere hva som skal skje videre, sier hun.

Powered by Labrador CMS