Håvard Paulsen forteller at hovedbuskapet bak kampanjen er Psykemelding.

Oslo dekoreres med budskap om psykisk helse - foreningen etterlyser Psykemelding

Beboerne selv dekorerer vinduene sine med gardiner laget av Fontenehus og Anorak: – Vi flytter Bilboards-formatet inn i stuene til folk.

Publisert

Fredag 12. august ble gardiner med Fontehus og Anorak sitt budskap om psykisk helse hengt opp over hele Oslo. Budskapet er at mange som blir sykemeldt for psykisk helse blir sittende isolert hjemme, når det man egentlig trenger er å komme seg ut.

– Anorak har kalt det en annerledes utendørs. Vi flytter Bilboards-formatet inn i stuene til folk, forteller kommunikasjonssansvarlig i Fontenehus Norge, Håvard Paulsen. Kampanjen er en del av et større prosjekt, kalt Psykemelding. Det vil vi at skal være et ekstra verktøy leger kan bruke når de vurderer sykemelding på pasienter.

Plakatene kommer i flere forskjellige budskap, hvor alle er laget av Norske kunstere.

Fontenehus har jobbet med Anorak tidligere, og Paulsen forteller at ideen om Psykemelding har ligget i kortene en god stund.

– Vi elsket sporet og vi elsket tanken, men siden den ikke var ekstremt lett å gjøre noe med har det ikke skjedd før nå.

Heldig økonomisk

Ikke bare er ideen god, mener Paulsen, men også økonomisk gjennomførbart for en liten organisasjon.

Paulsen mener ikke kampanjen bare er en god idé, men også heldig økonomisk.

– Dette er, i tillegg til å være en god idé, veldig heldig for oss økonomisk. I tillegg til det, føles det veldig riktig. Vi kunne ha brukt masse penger på Bilboards, som er et format vi digger, men dette føles mer som oss. Virksomhetens personlighet kommer frem i denne gjennomføringen.

Torsdag morgen var det 1800 som hadde meldt seg på, og ville ha gardinene i leilighetene sine. Fredag formiddag tror Paulsen tallet ligger nærmere 1900.

– Det har blitt laget forskjellige typer gardiner med flere forskjellige budskap. Etter hvert ble vi faktisk tomme for gardiner, så da lagde vi klistremerker også. En gruppe fra Anorak har rett og slett gått til adressene og hjulpet folk å henge opp.

Arendalsuka

Fontenehus skal også ha et arrangement om Psykemelding torsdag i Arendalsuka.

– Vi startet egentlig med å sørge for å få et arrangement i Arendalsuka, så vi startet å jobbe med det her tidlig i år. Da kom også ideen om vindusakjonen etter hvert, og dette var jo noe vi ville gjennomføre før Arendalsuka.

Oppmerksomheten har hovedsakelig lugget på aksjonen, selv om rapporten «Psykemelding» også ble lansert fredag.

– Psykemelding går ut på å starte en samtale. Vi er selvfølgelig for sykemelding, men det er mange som ikke har en struktur på livet som trenger det, og som da mister det eneste de har å gå til hver dag. Hvis jobben blir tatt vekk da, er det stor sjanse for å bli isolert. Vi er ikke i mot sykemelding, men vil reise stemmen og si at det ikke er hele løsningen. Da gjør vi oss selv en bjørnetjeneste, og møter oss selv i døra når man har blitt enda dårligere.

Psykemelding

Hva en Psykemelding skal inneholde, vil Fontenehus ta en dialog med Allmennlegeforeningen og Psykologiforeningen på.

– Det første vi vil er å gjøre folk oppmerksomme på dette. Psykemelding skal være der så legene får flere midler i sin verktøykasse. Vi må gi flere muligheter til mennesker som blir sykemeldt på grunn av psykisk helse. Neste steg etter vi får oppmerksomhet rundt dette, er selvfølgelig å finne ut konkret hva den skal inneholde.

Fontenehus håper dette vil hjelpe de som sitter isolert hjemme bak gardinene sine.

– Jeg håper dette synliggjør at de som sitter bak vinduer hjemme ikke er alene. Det er vondt å oppleve psykiske lidelser, og som De Lillos sier: «hjernen er alene». Vi håper dette viser at vi vil strekke ut en hånd, og hjelpe dem.

Powered by Labrador CMS