Zahra Sabha, assisterende rådgiver og fagleder for Forsvar hos Gambit H+K.

Talibans angrep på Kabul gikk utover Gambits seanser under Arendalsuken

– Vi måtte kaste oss rundt

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den siste tiden har Taliban tatt over store deler av Afghanistan og i helgen rykket de inn i Kabul. Den afghanske presidenten innrømte nederlaget og rømte landet, noe som skapte full panikk både blant de lokale innbyggerne og utenlandske statsborgere i landet, som alle har prøvd å komme seg ut.

– Vi må bare kaste oss rundt

Mandag denne uken startet Arendalsuken, der det skal gjennomføres over 1100 arrangementer, alle planlagt god tid i forveien. Også Gambit H+K er til stedes med tre seanser som omhandler sikkerhet og forsvarsindustri. Men det overraskende angrepet på Kabul førte til at flere av paneldeltakerne måtte trekke seg fra programmet.

– Vi hadde et arrangement i regi av Microsoft og to i regi av Forsvars og sikkerhetsindustriens forening hvor vi skulle få etterretningssjefen, utenriksministeren, forsvarssjefen og forsvarsministeren på besøk. Men de måtte alle melde avbud for de har noe mye viktigere å ta seg av akkurat nå og har hendene fulle med det som skjer i Kabul, sier Zahra Sabha, Assisterende rådgiver og fagleder for Forsvar, til KOM24.

Alle avbudene skjedde i løpet av helgen. Mandag og tirsdag skulle seansene gjennomføres.

– Da gjelder det bare å kaste seg rundt. Vi har gjort dette mange ganger, noen ganger får man inn erstatninger og finner andre løsninger og andre ganger får vi bare ta til takke med resten av panellistene vi har. Ofte er det mer enn nok, sier Sabha.

Fikk med etteretningssjefen på Teams

Hun sier det har vært fulle hus og stor interesse for arrangementene, selv med frafallene.

– Det er ikke sikkert at man får med alle perspektivene man ønsker seg, men det kan jo også de andre paneldeltakerne si noe om. Vi fikk for eksempel snakket om sikkerhetsrådet i Microsoft sin debatt om valg og cybersikkerhet, selv om utenriksministeren ikke var til stede, sier hun.

De klarte og å få med etterretningssjef Nils Andreas Stensønes via Teams.

– Vi fikk stablet det på beina veldig raskt og det funka, han fikk tatt del i diskusjonen hele timen, sier hun fornøyd.

Sabha sier at under slike seanser er salen ofte fylt opp av mye bransjefolk fra industrien, myndighetsapparatet og politikerne.

– Stor interesse

– Det er stor interesse, men hos deler av befolkningen er det kanskje mangel på kunnskap om hva særlig forsvarsindustrien driver med, sier hun og mener det er unik kompetanse på feltet i Norge.

– Er det et etisk utfordrende felt å jobbe med?

– Absolutt ikke. Jeg har studert internasjonal forsvars og sikkerhetspolitikk og mener en nasjonal forsvarsindustri er en forutsetning for et trygt og stabilt samfunn og et velfungerende forsvar, sier hun.

Powered by Labrador CMS