Faksimile fra Facebook

Facebook aktiverte krisefunksjonen da leirraset gikk i Gjerdrum

Onsdag morgen gikk katastrofealarmen i Gjerdrum på Romerike, da kvikkleire raste ut og tok med seg en rekke boliger. Etter kort tid aktiverte Facebook sin krisefunksjon, med verktøy for å spore savnede venner, donere penger og bidra med annen hjelp.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Facebook lanserte verktøyet i 2017, og aktiverer det ved naturkatastrofer, terrorangrep, ulykker og andre kriser rundt i verden.

Faksimile

Den sentrale funksjonen i Facebook Crisis Response er Safety Check, hvor mennesker som er eller bor i nærheten av hendelsen kan angi om de er trygge. Når noen markerer seg som trygg, vil det vises i nyhetsstrømmen til personens venner.

Når Facebook aktiverer krisefunksjonen vil alle som bor eller befinner seg i området få en forespørsel om de er trygge. Facebook bruke både informasjonen du selv har angitt og posisjonsdata fra mobiltelefoner for å kartlegge hvem som kan være berørt.

Er du usikker på om noen av dine venner er berørt, kan du også sende en forespørsel gjennom krisefunksjonen.

Facebook starter også en innsamling når de aktiverer en krise, slik at det er mulig å donere penger til de som er rammet av krisen. Onsdag kveld er det donert ca. 30.000 kroner til Gjerdrum. Pengene formidles gjennom GlobalGiving, en internasjonal innsamlingsorganisasjon.

Det opprettes en egen side for krisen hvor det er mulig å be om og tilby hjelp. Postene kategoriseres slik at det er lett å finne akkurat den type hjelp man er ute etter.

I skrivende stund onsdag kveld har 560 mennesker tilbudt husly, mat, klær, leker, toalettsaker og annen bistand til ofrene for raset i Gjerdrum

Her finner du Facebooks side for raset i Gjerdrum.

Powered by Labrador CMS