Generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International Norge mener forbrukermakten kan få ledelsen i Huawei til å høre etter.

Amnesty International oppfordrer Huawei-ansatte til å si fra

– Det er lite som tyder på at dette ikke stemmer.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Vi har som prinsipp at vi ikke sier at de bør boikotte noen. Vår jobb er å fortelle om menneskerettsbrudd, det er mye som tyder på at de bidrar til utplukking av uigurer som ender i arbeidsleir sammen ned hundretusenvis av andre.

Det sier generalsekretær John Peder Egenæs i menneskerettsorganisasjonen Amnesty International i Norge til KOM24.

– En må tenke seg nøye om med tanke på ens kontakt med dette firmaet. Det er lite som tyder på at dette ikke stemmer, mener han.

Ber flere stjerner si fra

Han snakker om de påståtte menneskerettighetsbruddene i Kina, der The Washington Post skal ha avslørt at den kinesiske telegiganten skal ha testet en teknologi for ansiktsgjenkjenning av Kinas undertrykte etniske minoriteter, uigurene.

Programmet skal ifølge dokumenter kunne identifisere personer og sende en alarm til kinesiske myndigheter.

Egenæs forteller og om at den etniske minoriteten blir plukket ut ved hjelp av bruk av kamera, sjekkpunkter, retinascanner og fullkroppsscanner. Årsaken til at de gjør det er frykt for terrorisme.

Flere kjente sportsprofiler har avtaler med Huawei, blant de Therese Johaug. Egenæs vil ikke komme med et klart råd til utøvere som har kontrakter med Huawei, mennesker som jobber der eller nordmenn som er kunder hos selskapet.

Da mener han de kan gjøre som Griezman, som sa opp avtalen, eller i alle fall heve stemmen sin internt.

– Om flere stjerner kommer og sier ifra kan det bidra til at noe skjer, tror han.

Han tror at om mange nok gjør det i Vesten, vil ledelsen i Kina fange det opp.

Les også: Huaweis danske kommunikasjonssjef sier opp etter kun seks måneder

– Det er bedre enn å holde munn

– Vi vet at kinesiske selskaper er sensitive på dette med forbrukermakt, det er nok noe de lytter til, mener han.

Avsløringene rundt Huawei har vekt stor oppsikt globalt den siste tiden.

Nylig spurte Danmarks Radio-journalist Henrik Molkte Zwicky, via Twitter, hva han hadde å si til avsløringene som har kommet frem. Da fikk han et noe overraskende svar.

«Det kan jeg ikke. Og derfor har jeg opsagt min stilling. Mvh Tommy», svarte den avgåtte kommunikasjonssjefen. I ettertid har Zwicky slettet denne Tweeten.

I forrige uke ble det kjent at Barcelona-stjernen Antoine Griezmann hadde avsluttet sitt samarbeid med Huawei etter avsløringene.

Egenæs sier at de som er profiler for selskapet selv må vurdere om de kan stå inne for det å være sponset av Huawei.

LES OGSÅ: Norske PR-topper i Huawei vil ikke svare om de vurderer å si opp etter avsløring

Ber de ansatte si fra

Han mener at om de bidrar til en diskusjon og gjør det tydelig for sine kinesiske oppdragsgivere at det er vanskelig å være forbundet med selskap som knyttet til det som skjer i Xinjiang, kan det påvirke selskapet.

– Det er bedre enn å holde munn. Om de ikke stoler på informasjonen som kommer ut, så må de selv jobbe for å få det bekreftet, sier han.

– Men Huawei er jo et stort selskap, er det mulig å sammenligne det å selge mobiler i Norge med det å jobbe i en avdeling som angivelig lager teknologi som peker ut etnisiteter?

– Jeg vil ikke si de har dårlig etikk eller noe, men vi har sett andre plasser at ansatte har sagt fra når ting er problematiske. Det kan være en måte å gjøre ledelsen oppmerksom på, sier han.

Huawei har tidligere gått ut og avvist påstandene.

LES OGSÅ: Her er det éne spørsmålet Huaweis norske PR-topper bør stille seg

Powered by Labrador CMS