Anja Vestvold, styreleder i Norsk arkivråd var en av tre som stakk av med årets Åpenhetspris.

Arkivverket, Norsk arkivråd og Arkivforbundet får Åpenhetsprisen

– I en tid der de politiske skandalene sitter løst trenger vi ikke mindre, men mer innsyn.

Publisert Sist oppdatert

(Kristiansand:) – Det er helt fantastisk. jeg er litt skjelven jeg, sier Anja Vestvold, styreleder i Norsk arkivråd til KOM24. 

Tirsdag kveld fikk Norsk arkivråd sammen med Arkivverket og Arkivforbundet Kommunikasjonsforeningens Åpenhetspris.   

Åpenhetsprisen deles ut årlig til noen som gjennom sitt virke har bidratt til å synliggjøre og fremme åpenhet og innsyn i forhold ved det norske samfunnet, det politiske systemets forvaltning, eller offentlige og private virksomheter.

– Det er utrolig motiverende. våre medlemmer jobber med det å dokumentere det som skjer og reglene for hvordan vi skal gjøre det. Så det å få en sånn anerkjennelse fra noen som vi opplever som litt utenfor vårt fag er veldig gøy, sier hun og kaller det hele for anerkjennende og motiverende. 

– Årets pris er en pris til den norske dugnaden for Offentleglova, og de tre aktørene mottar prisen på vegne av det sivile fellesskapet, sier juryleder for Åpenhetsprisen Jan Christian Thommesen.

– I en tid der de politiske skandalene sitter løst trenger vi ikke mindre, men mer innsyn.

Det er tiende gang prisen deles ut og i fjor var det Bjørn Olav Jahr som stakk av med prisen.

I mars i år foreslo regjeringen å innskrenke retten til eksternt innsyn i organisasjonsinterne dokumenter. Regjeringens begrunnelse for forslaget, var behovet for redusert ressursbruk og forbedret saksbehandling ved innføring av nytt saksbehandlings- og arkivsystem i forvaltningen.

Regjeringsforslaget ble veltet blant annet på grunn av den motstanden de tre vinnerne leverte i sine høringssvar.

– For arkivverket er det kjempeviktig at informasjon blir brukt og er tilgjengelig. Og for at informasjon skal bli brukt og være tilgjengelig er vi avhengig av tillit i samfunnet og tillit til informasjonen er riktig. Så for oss er denne prisen et tegn på at samfunnet for øvrig er veldig interessert i det samme, sier Kjetil Korslien, områdedirektør for samfunnsdokumentasjon i Arkivverket. 

Jury Åpenhetsprisen

  • Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Tinius-stiftelsen.
  • Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i UDI
  • Tore Bollingmo, kommunikasjonssjef i Norsk Sykepleierforbund
  • Irene Ramm, kommunikasjonssjef i Oslo tingrett.
  • Og juryleder Jan Christian Thommesen, kommunikasjonsdirektør i XXL.

 Også i Arkivforbundet er de jublende glade for denne prisen.

– Det er virkelig bra å høre det her bli sagt og jeg må si at vi i Arkivforbundet er veldig glad og litt overrasket, men veldig stolt over dette, sier Ole Martin Rønning, styreleder i Arkivforbundet.

Han peker på at folk som er ansatt i deres medlemsorganisasjoner jobber med dette hver dag. 

– Det som er så fint er at denne prisen kan synliggjøre at det vi gjør er med på å skape offentlighet, åpenhet og å ta vare på dokumentasjonen, sier han. 

Powered by Labrador CMS