Menn dominerer ikke Finansavisens forsider på grunn av en antatt håpløs redaksjonell linje, men fordi vi mangler kvinner i norsk finansbransje.

«Menn dominerer ikke Finansavisens forsider på grunn av en antatt håpløs redaksjonell linje, men fordi vi mangler kvinner i norsk finansbransje.»

– Vi trenger flere kvinner i finans!, skriver Linn Marie Hammernes i dette debattinnlegget.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Jeg har, som en av 14 kvinnelige journalister i Finansavisen, med stor interesse fulgt debatten den seneste tiden om min arbeidsgivers mannsdominerte forsider, der nå sist Jannicke Josefsson-Ruud, byråleder for Apriil PR Oslo, skrev hun håpet avisen ikke har kjønn som kriterium når vi velger saker. Det kan jeg berolige henne med at vi ikke har.

Ja, det er i hovedsak menn som omtales. På godt og vondt, for ikke alle forsideoppslag er av positiv art - snarere tvert imot. Og ja, det er mange flinke kvinner i næringslivet vi absolutt burde skrevet mer om. Men her er vår utfordring: vi trenger flere kvinner å intervjue.

Ifølge Kapitals likestillingsbarometer for 2020 er bare 20 av totalt 255 selskaper på Oslo Børs (inkludert Euronext Growth) ledet av kvinner. Kun syv prosent av disse selskapene har kvinnelige styreledere.

Ta for eksempel Equinor, det største selskapet målt i markedsverdi på Oslo Børs. Et selskap som ofte omtales i norske næringslivsmedier. På listen over de 30 analytikerne som følger selskapet er det ingen norske, kvinnelige analytikere. For DNB, en annen tungvekter på børsen, er situasjonen den samme. Og DNB og Equinors analytikerdekning er regelen, ikke unntaket. Når vi skriver saker om de børsnoterte selskapene, er det med andre ord stort sett menn å prate med. De få kvinnelige analytikerne som finnes får bred omtale i Finansavisen, det samme gjelder makroøkonomene.

Selv skriver jeg mye om økonomisk kriminalitet, også der er kvinner (heldigvis) dårlig representert.

I Norge er det mange kvinner som sitter på eierandeler i store og små selskaper, som leder spennende bedrifter og som jobber innen finans som vi bør bli flinkere til å skrive om. Men det er fremdeles et overveldende flertall av menn i finansbransjen, og med ledende posisjoner i de børsnoterte selskapene.

Da vil også menn dominere i vår nyhetsdekning, all den tid Finansavisen er en finansavis.

Dette er en del av en større samfunnsutfordring. Heldigvis kommer stadig flere kvinner til, men enda flere må bli ledere i børsnoterte selskaper, analytikere, forvaltere og investorer - og flere kvinner må bli finansjournalister. Dermed vil vi også få mer spalteplass.

Powered by Labrador CMS