Mange voksne drikker forran barna sine, men hvordan hadde vi reagert om de barnehageansatte hadde gjort det samme?
Mange voksne drikker forran barna sine, men hvordan hadde vi reagert om de barnehageansatte hadde gjort det samme?

Er det greitt å drikke foran barn? Ny kampanje håper på debatt

Håper å vekke reaksjoner med den nye kampanjen.

Publisert

I forrige uke lanserte Av-og-til en kampanje rettet mot foreldre med mål om å bevisstgjøre dem om drikking foran barn i sommer. Med på laget har de fått med seg Kitchen Reklamebyrå.

– Vår viktigste satsing

– Sommerkampanjen er vår viktigste satsing hvert år. Folk drikker mye om sommeren, også når de er sammen med barn. Vi ønsker at folk skal ha et mer bevisst forhold til hva som er greit og ikke foran barna, sier Marianne Nordtveit Woldstad, som er prosjektleder i Av-og-til i en pressemelding.

Hun forklarer at kampanjen spiller på litt andre virkemidler enn Av-og-til tradisjonelt har gjort, og at de derfor har vært svært spente på mottakelsen.

Konseptet i kampanjefilmen bygger på en absurditet som har skapt stort engasjement i sosiale medier. Hvordan reagerer vi når vi ser barnehageansatte drikke på jobb, en situasjon der alkoholen åpenbart ikke hører hjemme? Og er det veldig annerledes for barna om vi drikker i liknende situasjoner hjemme?

Benedicte Svartdah Killi, kreatør i Kitchen Reklamebyrå, sier det var et bevisst valg å gjøre noe helt annerledes i år:

– Når det kommer kommunikasjon rundt barn og alkohol har man tendert til å dramatisere til ytterpunktet. De voksne er veldig fulle, og barna både utrygge og redde. Da er det nok lett for mange voksne å tenke «Det der gjelder ikke meg. Sånn er ikke vi.» Derfor var det viktig for oss å nå lage en kampanje som fikk «vanlige» foreldre til å stoppe opp. Som får oss som føler vi har drikkingen veldig under kontroll, til å likevel reflektere over hvordan vi drikker foran barna våre, sier hun i pressemeldingen.

Hun får støtte av sin kreatør-makker, Gry Sagvolden.

– Det er jo helt krise

– Det slo oss at vi foreldre gjerne har helt andre alkohol-standarder til andre som skal passe på barna våre, enn vi har til oss selv. At de ansatte i barnehagen skulle tatt seg en øl når de er med ungene på stranda, det er jo helt krise. Tenk om noe skjer? Det skal jo ikke mye til før reaksjonsevnen vår blir litt svekket. Men hvorfor tenker vi ikke på samme måte når det gjelder oss selv? De er jo vi foreldre som har det største ansvaret for barna våre. sier hun i pressemeldigen.

I følge konsulent på prosjektet, Hans Moe, var det viktig for Av-og-til å ikke oppleves som moraliserende:

– Da ville folk fort avfeie dem, og det blir umulig å nå frem. Så det var en av avveiningene før årets kampanje, om vi vil fremstå for strenge. Men jeg synes vi klarer å balansere det med budskapet i filmen, selv om vi også har regnet med, og håpet på en del reaksjoner.

Powered by Labrador CMS