– Vi lurer oss selv om vi tror at bare vi skremmer norske foreldre nok til at de nekter ungene sine tilgang til verdens mest populære plattformer vil ha ønsket effekt, skriver Stian Barsnes-Simonsen.

MENINGER:

Norske barn og unge fortjener en mer nyansert debatt om TikTok

«At Kina kanskje får vite hvor vi bor og hvor glad vi er i søte hundevideoer er kjipt, men det er MYE viktigere å være til stede for ungene våre», skriver Stian Barsnes-Simonsen.

Publisert

Det er viktig å belyse utfordringene rundt datasikkerhet og informasjonen vi deler via digitale tjenester. Det er naivt å tro at kinesiske myndigheter ikke spionerer på oss via TikTok. Det er også naivt å tro at ikke amerikanerne er minst like interessert i hvordan vi bruker Meta, Apple eller Netflix.

Før TikTok, Instagram, Facebook, Netflix, Appstore eller YouTube forbys, vil nok heller EU tvinge gjennom endringer som de store tek-gigantene både i øst og vest må forholde seg til – heldigvis.

I takt med at vi alle blir mer bevisste, er min klare spådom at det kommer reguleringer som vil styrke sikkerheten vår.

Storsamfunnet må være til stede på TikTok

Samtidig kan vi ikke diskutere de største og mest brukte digitale og sosiale plattformene våre uten å veie inn de positive effektene av dem. Det er helt nødvendig om vi skal ha en konstruktiv debatt som ender i en gjennomførbar strategi.

Burde justisministeren ha TikTok på sin tjenestemobil?

Det må nasjonale sikkerhetsmyndigheter kunne svare på, men det virker unektelig logisk at personer med høy sikkerhetsklarering ikke bør ha ukrypterte apper på tjenestemobilen.

Men bør justisdepartementet, barnevern og politi være på TikTok? JA, det MÅ de!

Bør NRK og VG dele innhold der?

JA, det bør de! Hvorfor? Fordi storsamfunnet har ansvar for å være til stede der barn og unge er – uavhengig om de liker at de er der eller ikke.

Vi vil ikke at ungdom vaker rundt Oslo City nattestid, men strategien er heldigvis ikke å fjerne politi, natteravner og gateprester i håp om at ungdommene går hjem. Vi vurderer heller ikke å rive Oslo City for å bøte på problemet.

Vi lurer oss selv om vi tror at bare vi skremmer norske foreldre nok til at de nekter ungene sine tilgang til verdens mest populære plattformer og kombinerer det med et strengere aldersgrensesystem vil ha ønsket effekt.

Hvordan trygge unge i deres digitale hverdag?

Så hva kan vi gjøre for å beskytte fremtidens generasjoner på de digitale plattformene de til enhver tid befinner seg?

  1. Vi må være der selv! At Kina kanskje får vite hvor vi bor og hvor glad vi er i søte hundevideoer er kjipt, men det er MYE viktigere å være til stede for ungene våre. Norske myndigheter, medier, lærere og foreldre må ha kunnskap om plattformene barna er på og bygge en god og konstruktiv dialog med barna de har ansvar for.

  2. Ungene digger tjenestene fordi de er de beste. Å lage andre plattformer de heller vil bruke er dyrt og vil ta tid. Å lage godt innhold de foretrekker er dermed mye enklere og kan gjøres i dag. Så takk og lov for at NRK Supernytt, Politiet, og organisasjoner som Døveforbundet, ROS, Norske kvinners sanitetsforening og Redningsselskapet er på TikTok. Vi trenger mange flere norske, redaktørstyrte produkter inn på plattformene ungene foretrekker.

  3. La oss samtidig bruke selvtilliten vi har i idrett og i statlig fondsforvaltning og bestemme oss for å utvikle verdens mest populære og tryggeste plattform. Det vil kreve tid, kløkt og penger, men hvis Sverige kan lage Spotify kan vi lage neste TikTok. Når vi slutter å klage og påpeke, og heller begynner å gjøre, kan vi nordmenn få til det mest vanvittige.

Og til slutt: Om vi ønsker mediekritiske barn som har et bevisst forhold til informasjonen de legger igjen på TikTok, må vi informere dem om det.

Ikke på Debatten, ikke på Dagsnytt18, men på … TikTok.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS