Det var mye felles tankevirksomhet i Høyre i påsken, kan det se ut som, på disse leserinnleggene.
Det var mye felles tankevirksomhet i Høyre i påsken, kan det se ut som, på disse leserinnleggene.

Felles uro i Høyre: Solgte inn likelydende leserbrev til aviser, framstilte de som unike leserbrev fra lokale kandidater

Det var mye felles tankevirksomhet fra Høyre i påsken. Innrømmer at det kan se litt rart ut.

Publisert Sist oppdatert

I påsken har flere av Høyres politikere rundt om kring i Norge gått rundt og tenkt på akkurat de samme tankene om jobb, skole og helse, skrevet de ned og sendt det til sine lokalaviser.

Både i Tromsø, Lillehammer, Grimstad og Narvik kvernet politikerne de samme tankene og fikk de på trykk. Det har vekket latter rundt om i Norge.

– Skjønner hva folk reagerer på

Erlend Svardal Bøe, lokalpolitiker for Høyre i Tromsø, sier han ser hva folk reagerer på.

– Jeg skjønner at når det står i jeg-form og det står «jeg har tenkt i påsken», så vekker det reaksjoner. Men det er Høyres politikk og valgkampsaker vi skriver om, understreker han.

Han sier det ikke er noe unikt over at toppkandidater snakker sammen og viser til at Senterpartiet skal ha gjort akkurat det samme i forrige uke med et leserbrev om domstolene.

– Jeg har møte hver mandag med toppkandidatene i nord, der vi snakker sammen og hva som er bildet i nord og hvordan vi skal få fram vår agenda. Da har vi skrevet innlegg sammen og kastet ball sammen, sier han.

Det var Itromsø som omtalte saken først, og til de sier Svardal Bøe at de har drodlet og diskutert sammen, utvekslet tanker og formuleringer for det de mener er et viktig budskap. Noe han sier skjer i alle partier.

– Men når det kommer fire omtrent helt like innlegg på trykk samtidig, kan det gå ut over troverdigheten til Høyre?

– Det håper jeg ikke, politikk er politikk. Det er Høyre sitt budskap og politikk som er det viktige og vi kommenterer i det innlegget. Men så er jeg ikke dummere enn at jeg skjønner at folk tenker sitt. Men budskapet og politikken i det er Høyre sin politikk, sier han.

– Drodler sammen

– Hvem kom opp med ideen til dette leserinnlegget?

– Jeg kommer ikke til å gå inn på det, vi er flere kandidater som har vært involvert, sier han.

– Har Høyres kommunikasjonsavdeling vært involvert?

– Det kom fra kandidatene, sier han.

Svardal Bøe sier at det ikke er så vanlig for han å snakke med Høyres kommunikasjonsavdeling før han går ut med lokale saker, men at han da som politiker lytter til innbyggere og næringsliv.

Erlend Svardal Bøe, her sammen med statsminister Erna Solberg, sier han skjønner at folk reagerer på de likelydende leserbrevene.
Erlend Svardal Bøe, her sammen med statsminister Erna Solberg, sier han skjønner at folk reagerer på de likelydende leserbrevene.

– Men vi diskuterer med kommunikasjonsavdelingen i Høyre i en del saker, det gjør vi selvsagt. Vi drodler sammen, sier han.

– Men dere har ikke drodlet med Høyres kommunikasjonsavdeling i denne saka?

– Nei, det har vi ikke.

– Men det er hemmelig hvem som begynte å drodle?

– Dette kommer fra kandidatene, og hvem jeg drodler med i ulike saker tenker jeg får bli mellom meg og de jeg drodler med. Så bør jo ingen bli overrasket over at Høyre kommuniserer Høyre sine valgkampsaker. Men igjen, jeg har forståelse for reaksjonene som kommer, sier han.

– Politikerne bestemmer hva de skal kommunisere

KOM24 har vært i kontakt med Høyres pressesjef, Cato Husabø Fossen, som sier at han viser til Erlend Svardal Bøes intervju med Itromsø.

– I Høyre er det politikerne som bestemmer hva politikerne sier, skriver og mener, skriver Husabø Fossen i en SMS.

– Utover det har jeg ingen kommentar.

P.S. I løpet av intervjuet ble det oppdaget at intervjuobjekt og journalist er i fjern slekt med hverandre, men de har aldri møtt hverandre før.

Powered by Labrador CMS