Meta får kritikk fra Medietilsynet for ikke å rapportere om hvordan selskapet bekjemper desinformasjon i Norge.

Meta tier om norske forhold: – Skuffende, sier Medietilsynet

Meta oppgir fortsatt ingen tall for hvor mange falske kontoer eller desinformasjonsinnlegg som fjernes i Norge. Det får Medietilsynet til å reagere.

Publisert Sist oppdatert

 – Medietilsynet er skuffet over at Meta ikke rapporterer om forhold i Norge, til tross for at Facebook er den mest brukte tjenesten i sosiale medier her i landet. Vi gjentar derfor oppfordringen til Meta om å være åpne om hva de gjør for å motvirke desinformasjon på sine plattformer i Norge, sier direktør Mari Velsand i en pressemelding.

Medietilsynet har gjennomgått rapporteringen fra Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn og TikTok for andre halvår 2024. 

Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, etterlyser større åpenhet fra sosiale medier om hvordan de håndterer desinformasjon i det norske markedet.

Tallene viser en kraftig nedgang i fjerning av falske kontoer i det norske markedet – spesielt på TikTok, som reduserte antall fjernede kontoer fra over 300 000 til i underkant av 93 000.

Den kraftige nedgangen gjelder ikke bare i Norge, men også i resten av EØS-området. I løpet av ett år gikk antallet fjernede falske kontoer på tvers av plattformene i EØS ned fra 101 millioner til 32 millioner.

– Nedgangen er uventet, og kan ha sammenheng med høy grad av moderering i 2023 som en beredskap før valgene. Det kan ha vært mindre moderering fra plattformenes side i fjor, sier Velsand.

TikTok merket også langt færre innlegg med «ikke-verifisert» i Norge – kun 1 500 innlegg ble merket i andre halvår, en halvering fra første halvår. Plattformen fjernet også knappe 1 800 desinformasjonsinnlegg i samme periode.

Bakgrunnen for rapporteringen er EUs bransjenorm mot desinformasjon, en frivillig ordning der selskaper som TikTok, Meta og andre forplikter seg til å rapportere tiltak for å motvirke spredning av falsk informasjon.

– Manglende rapportering gjør at offentligheten får et svært mangelfullt innblikk i hvordan de globale plattformene håndterer innhold som kan påvirke den offentlige debatten i Norge, sier Velsand.

Meta oppgir fortsatt ingen spesifikke tall for Norge, og både YouTube og LinkedIn har trukket seg fra forpliktelsen om å rapportere fakta-merking av innhold.

– Selv om bransjenormen er frivillig, og tallene ikke kan verifiseres av Medietilsynet, gir rapportene et nyttig innblikk i plattformenes moderering og risikoforebyggende tiltak over tid, sier Velsand. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS