Gjennom sommeren vil Foreningen FRI kjøre ut innhold på sosiale medier i samsvar med kampanjen. Storm communications er samarbeidsbyrå.

Ungarn forbyr «promotering av homofili»: – Vi hører et ekko av samme retorikk i Norge

Årets pridemåned er i gang, og Foreningen Fri slår hardt ned på land som Tyrkia, Polen og Russland under årets pridekampanje.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Juni er en måned mange forbinder med sommer, sol og pride. Foreningen Fri har lansert årets kampanje ved navn «Europe4all», som er en videreføring av fjorårets internasjonale tema. Likevel er det ikke alle land som har kommet like langt som Norge, som nå offisielt får heise Pride-flagget mens det foregår lokale arrangementer.

– Vi landet på et europafokus, på bakgrunn av nåværende politiske situasjon. Landene har også til felles at de er på jumboplasser i rankinger over lhbt-rettigheter. Det er en viss sammenheng mellom disse landene, til tross for hvor forskjellige de er, og hva som skjer av politiske utviklinger, forteller Oda Rygh, kommunikasjonsansvarlig i Foreningen Fri til KOM24.

Hun forteller videre at verden er sammenknyttet og at et ekko av den samme retorikken som brukes av populistiske autoritære ledere, kan høres i Norge.

Farlig retorikk

I de senere årene har Foreningen Fri sett en særlig negativ utvikling i folkerike land som Tyrkia, Polen og Russland, som har blitt grunnlaget for å fokusere på disse landene. Alle landene skårer blant de aller laveste på ILGAs regnbue-indeks publisert 17. mai i år.

Rygh forteller videre at ekkoet handler om at skeives rettighetskamp beskrives som en farlig ideologi som truer den tradisjonelle familien.

– Det er en retorikk som brer om seg, og har fått et sterkt fotfeste i visse land. LHBT-rettigheter brukes som et fiendebilde. Men rettighetene som innskrenkes er også allmenne rettigheter: ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.

I kjølevannet av Pride, har Ungarn nylig vedtatt et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell.

Med 157 stemmer for og 1 stemme mot i nasjonalforsamlingen skal de «sikre at barns rettigheter beskyttes, kan ikke pornografi og innhold som viser seksualitet for sin egen skyld eller som viser avvik fra kjønnsidentitet, kjønnskorrigering og homoseksualitet gjøres tilgjengelig for personer under 18 år», lyder det i lovteksten.

Nødvendig budskap

I et samarbeider med Amnesty International Norge, Den Norske Helsingforskomiteen og Oslo Pride, deler de på kompetanse, internasjonalt nettverk, budsjett og arbeid.

– Vi ser det på som nødvendig å spre et nedslående budskap, og forhåpentligvis legge litt press på landene som undertrykker LGBTQ-rettighetene, og å gjøre folk klar over utviklingen. Det er også viktig for oss å ha et godt faglig innhold og jobbe med lokale partnerorganisasjoner og aktivister.

Hun legger til at mange aktivister er under forfølgelse basert på ting de har sagt og gjort. Enten det gjelder tiltale for kunstprosjekter, manglende beskyttelse mot hatkriminalitet, forbud mot pride-arrangementer og videre.

– Vi kommer til å rulle ut innhold til sosiale medier og aviser, samt arrangementer internt og eksternt. Pridene er uavhengige festivaler, som selv lager arrangementer og innhold. Vår rolle som sentralledd er å levere en pakke pridene selv kan «remixe» etter lokale forhold. Vi gleder oss til å fortelle de gode historiene om hva de får til!

Powered by Labrador CMS