Gettr er Trump-miljøets nye sosiale medium

Donald Trumps tidligere rådgiver Jason Miller er blant grunnleggerne av Gettr, en ny Twitter-klone som lover å bekjempe «cancel culture» og påstått sensur på andre plattformer.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Gettr ble lansert i det stille i juni, og er i skrivende stund lastet ned over 100.000 ganger på Android Play. Appen minner om en forenklet utgave av Twitter.

Den har en grense på 777 tegn i hver melding og tre minutter per video. Navnet skal være inspirert av ordene «Getting Together», og har en slående likhet med «twttr», som Jack Dorsey kalte Twitter i verdens første tweet.

Skjermdump fra Gettr.

Plattformen presenterer seg med at de «bekjemper ‘cancel culture’, promoterer sunn fornuft, forsvarer ytringsfriheten, utfordrer monopolene i sosiale medier og skaper en markedsplass fro gode idéer». Blant temaene som trender finner du typiske Trump-saker: #Trump, #TrumpRally, #keepamericagreat, #defendfreedom og #maga.

Gettr kom litt skjevt ut fra hoppkanten, da den allerede etter kort tid hadde problemer med å håndtere noen tusen registreringer. Når du registrerer deg blir du møtt av en melding om at det er problemer med registreringen fordi plattformen er så populær.

Det har vært spekulasjoner om Donald Trump ville involvere seg i Gettr eller andre tilsvarende prosjekter, etter at bloggprosjektet hans, «From the Desk of Donald J. Trump», ble lagt ned mindre enn en måned etter at det ble lansert med brask og bram.

Jason Miller har innrømmet at eks-presidenten selv ikke har registrert seg på plattformen ennå, men forsikrer at brukernavnet @realDonaldTrump er reservert for han. En rekke andre av Trumps trofaste støttespillere har tilsynelatende opprettet kontoer, men med unntak av den konservative TV-kanalen Newsmax er det ikke veldig mye aktivitet på disse kontoene.

En som ser ut til å dominere Gettr er Sega-figuren Sonic. Den lynraske, blå tegneseriefiguren går igjen i en rekke memes og poster i mer eller mindre utfordrende positurer. Trump-motstandere står trolig bak i en aksjon hvor de oversvømmer blant annet emneknaggen #QAnon med memes og utfordrende tegninger.

Gettr har allerede møtt de samme utfordringene som Parler og andre alternative plattformer har gjort tidligere. Løftet om å være en plattform uten sensur tiltrekker brukere som deler pornografi, rasisme, trusler og annet innhold som er uønsket andre steder. Gettr skal allerede ha blokkert kontoene til enkelte høyrekstreme som deltok på stormingen av kongressen 6. januar.

Det har blitt stilt spørsmål ved om Gettr henter Twitter-data. En rekke av Trumps støttespillere har nøyaktig like mange følgere på Gettr som på Twitter allerede samme dag som de har registrert seg på plattformen.

Politico har spurt Twitter og Gettr om en kommentar uten å få svar

Faksimile fra Gettr
Powered by Labrador CMS