– Vi har sett et skifte i 2021, der de største og mest innovative virksomhetene i Norge nå har ansett ledere med mangfold som felt, sier Nicolaj Møller Jensen.

Nicolaj er den nye sjefen i Vi er OSS:
– Vi har sett et skifte i 2021, der de største og mest innovative virksomhetene i Norge nå har ansett ledere med mangfold som felt

– Stiller sterkere i kampen om morgendagens kunder og de skarpeste hodene, sier daglig leder i mangfoldsbyrået, Vi er OSS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I oktober ble det kjent at daglig leder i mangfoldsbyrået Vi er OSS, Vidar Singh gikk over i en ny rolle i byrået. Han fyller nå rollen som faglig leder, og har også det strategiske ansvaret for byrået i Åkebergveien. Nicolaj Møller Jensen tok over rollen som daglig leder fra 1. oktober, og oppsummerer den første måneden som en periode han har brukt til å bli kjent med folk.

– Det har vært en veldig spennende første måned i byrået. Jeg kommer «utenfra» og har ikke jobbet med kommunikasjon tidligere, slik at det er mye som er nytt for meg. Den første tiden har blitt brukt godt for å bli kjent med våre egne folk, folk i bransjen og hvordan alt fungerer, forteller han til KOM24.

Han har en ydmyk tilnærming til bransjen, men påpeker samtidig at det er viktig å tørre å mene noe om mangfold.

– En del av jobben min er å utfordre det synet og praksisen som er rundt mangfold i dag, samt øke kunnskapen om hvordan man kan jobbe operativt med mangfold i norske virksomheter.

Redd for å tråkke feil

Han ser et tydelig kunnskapshull med dette arbeidet, men har også en forståelse av hvorfor mange synes det er vanskelig.

– Det er nok mange som er usikre på hva de skal gjøre, samtidig som man er redd for å tråkke feil. Og da ender man kanskje litt for ofte opp med å ikke gjøre noe som helst. Vi er OSS vet hvor og hvordan virksomheter skal starte, hva man kan si, og ikke minst hva man ikke kan si.

Møller Jensen synes også det er viktig at bedrifter og virksomheter finner ut av hvorfor de ønsker å jobbe med mangfold.

– De fleste tenker at mangfoldsarbeid kun handler om sosialt ansvar. Et underkommunisert poeng er at også kundene er mangfoldige. Nesten én av fem nordmenn er i dag flerkulturelle. Gjort rett, kommer målrettet arbeid med mangfoldsøkning til å bli både lønnsomt og inkluderende.

Møller Jensen synes det siste året vitner om at man er på vei i riktig retning.

– Vi har sett et skifte i 2021, der de største og mest innovative virksomhetene i Norge nå har ansett ledere med mangfold som felt, og vi ser at stadig flere jobber forberedende ved å ta mangfoldsledelseskurs, sertifiserer seg og lager strategier.

Han påpeker at dette er en god start, og mener dette forbereder oss til tiden fremover.

– Neste år tror jeg kommer til å handle om å jobbe mer operativt og konkret. Også tror jeg vi er på vei mot at flere virksomheter ser verdien i å brande seg som mangfoldig og moderne. Og at dette igjen gir et konkurransefortrinn i kampen om å tiltrekke seg morgendagens kunder og de skarpeste hodene, uavhengig av etnisitet.

Bodde ett år i Zambia

Møller Jensen har en mastergrad i «Mangfold og likestilling» fra NTNU, men for å finne ut hvor interessen for mangfold virkelig begynte, må vi tilbake til 2014.

– Etter videregående skole søkte jeg meg inn på et utvekslingsprogram i regi av Idrettsforbundet og Fredskorpset (Norec), som sendte unge idrettsledere til Malawi, Zambia og Zimbabwe. Og det var her interessen for mangfold begynte som følge av at jeg bodde ett år i Zambia og jobbet med bistand, utdanning og idrett.

I byrået skilles det mellom erfart mangfoldskompetanse og teoretisk mangfoldskompetanse.

– Selv har jeg god oversikt over de ulike innvandrergruppene, og kunnskap om hvordan man kan unngå de kulturelle snubletrådene i arbeidet med mangfoldsøkning. Det jeg ikke kan si noe om, er hvordan det er å vokse opp med en mamma og pappa fra Senegal, Sør-Sudan eller Somalia. Det er også grunnen til at vi ser på erfart mangfoldskompetanse som en avgjørende ferdighet for å forstå disse gruppene. Og så er det viktig å huske på at denne kunnskapen stort sett alltid kommer i tillegg til kjernekompetansen disse folka har.

Powered by Labrador CMS