Signal ble opprinnelig lansert i 2010 som de to appene RedPhone og TextSecure. I 2015 ble appene slått sammen, og fikk navnet Signal.

Sikkert som Signal

«Er du opptatt av personvern og sikker mobilkommunikasjon, er Signal appen for deg. Signal regnes som gullstandarden når det gjelder sikre samtaler og meldinger, og har blitt en populær kanal i Ukraina etter den russiske invasjonen», skriver Ståle Lindblad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Meldingsappen Signal lar deg kommunisere via samtaler og meldinger med enda-til-enda-kryptering som standard. Det betyr at det kun er deg og mottakeren som har tilgang til innholdet i kommunikasjonen. Selv ikke Signals servere ser innholdet i meldingene og samtalene dine. Signal lagrer heller ikke data om brukerne sine.

40 millioner brukere

Signal ble opprinnelig lansert i 2010 som de to appene RedPhone og TextSecure. I 2015 ble appene slått sammen, og fikk navnet Signal.

Appen utvikles og drives av organisasjonen Signal Technology Foundation og non-profit selskapet Signal Messenger LLC, som eies av organisasjonen. De er finansiert av donasjoner, blant annet fra tidligere WhatsApp-gründer Brian Acton.

Signal-appen har blitt lastet ned over 100 millioner ganger, og selskapet sa i 2021 at de hadde 40 millioner aktive brukere hver måned.

Funksjonaliteten i Signal er relativt enkel. Du kan ha tale- eller videosamtaler, gruppesamtaler og sende meldinger med tekst, bilder og video. Meldinger kan defineres til å være flyktige, så de sletter seg selv etter en bestemt tid.

Å ta i bruk Signal er veldig enkelt. Du laster ned appen for Android eller iOS, installerer den og registrerer telefonnummeret dit, så er du i gang. Det finnes også desktop-versjoner av Signal, men registreringen må gjøres på en mobiltelefon.

Det har vært spekulasjoner om at Signal vurderer å legge inn en stories-funksjon, lik den du finner i blant annet Instagram og Snapchat, men det skal ha blitt møtt med en viss skepsis.

Pålegg fra FBI

Signal er ikke alene om å tilby ende-til ende-kryptering som standard. WhatsApp tilbyr brukerne det samme, og bruker Signals krypteringsprotokoll. WhatsApp har imidlertid blitt kritisert for å samle en del informasjon om brukerne.

Telegram, som også er en populær kanal med mulighet for kryptering, har ikke ende-til-ende-kryptering som standard. Det betyr at meldingene som sendes på Telegram kan leses av selskapets servere. Det kan ikke meldinger som sendes med Signal. Det ble demonstrert da Signal delte sitt svar på et pålegg fra FBI om å utlevere informasjon om en av brukerne deres. Den eneste informasjonen Signal hadde om brukeren var når kontoen ble opprettet og når brukeren sist var logget på appen.

Bruken eksploderte i Ukraina

Bruken av Signal eksploderte i Ukraina da Russland invaderte landet i slutten av februar. Like etter dukket det opp rykter om at Signal var hacket, og at brukerinformasjon var lekket. Dette ble tilbakevist av Signal, som mener at det var en koordinert kampanje som hadde til hensikt å skremme ukrainere fra å bruke Signal.

Siden krypteringen gjør det umulig for Signal å lese meldinger som sendes, så har de heller ingen mulighet til å moderere kommunikasjonen på kanalen. Det har ført til at den også har blitt en favoritt blant kriminelle og andre som ikke ønsker å bli sett i kortene av myndighetene.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS