Petter Northug under pressekonferanse i Trondheim der han uttaler seg om hendelsen der han er siktet for kjøring i høy hastighet, kjøring i ruspåvirket tilstand og oppbevaring av narkotika. Foto: Terje Pedersen / NTB
Petter Northug under pressekonferanse i Trondheim der han uttaler seg om hendelsen der han er siktet for kjøring i høy hastighet, kjøring i ruspåvirket tilstand og oppbevaring av narkotika. Foto: Terje Pedersen / NTB

Slik reagerer omdømmeekspertene på Petter Northugs «comeback»-video

Det er varierende hva omdømmeekspertene mener om Northugs ferske julelåt.

Publisert Sist oppdatert

Søndag slapp Petter Northug julelåt ved navn «Petters jul». Det er etter et turbulent år der «skikongen» i sommer ble siktet for kjøring i ruspåvirket tilstand, fartsovertredelse og narkotikalovbrudd.

Han har i senere tid, på en pressekonferanse, innrømmet å ha et alvorlig rusproblem. Senere har det også kommet frem at det ikke ble påvist alkohol eller rusmidler i Northugs blodprøve.

– Jeg har ikke tatt det på alvor, fornektet det og skjult det for dem rundt meg. Jeg har sviktet igjen og vil si unnskyld til alle det angår. Spesielt familie, venner og samarbeidspartnere, sa han den gangen.

«Det er jul over by og land. Ett år e gått, ka har æ stelt i stand. Har itj vært snill gutt i år. Tvile på at æ julegave får», synger Northug innledningsvis i den ferske julelåten.

Melodien i låten er skrevet av Henki Ofstad. I et intervju med VG kommer det frem Petter Northug selv har skrevet teksten han synger.

– Bevisst strategi

VG har snakket med omdømmeekspert Audun Sommerli Time, som mener at videoen er et forsøk på å få folk til å forbinde ham med noe annet enn råkjøring og narkotika.

– Da kan du ta noe som egentlig er veldig alvorlig, og prøve å sette det inn i en litt annen setting. Det er en måte å vise at: «Ja, jeg skjønner at jeg har gjort noe dumt. Men nå prøver jeg å vise at jeg er på vei videre i livet», sier Time.

– Jeg tror nok det er en bevisst PR-strategi bak det. Men det store spørsmålet er: hvor mye vil det funke på lengre sikt?, spør han.

– Bagatallisere

Professor emerita Peggy Brønn ved Handelshøyskolen BI er ikke særlig imponert over Northugs låt.

– Det er åpenbart at han prøver å ta tilbake folks kjærlighet, sier hun til KOM24.

– For det første er sangen utrolig dårlig, og det er nok ment som en spøk, sier hun og legger til:

– Hadde jeg vært han ville jeg ikke innrømmet det var jeg som hadde skrevet teksten, sier hun lattermildt.

Samtidig legger hun til at det oppleves som om Northugs forsøker å bagatellisere situasjonen.

– På en annen side er dette usmakelig. Med denne videoen oppleves det som at han gjør narr av hele situasjonen. Det han har gjort er alvorlig, og ikke en situasjon man skal le av, sier hun.

Professor ved institutt for kommunikasjon og kultur Peggy Brønn ved Handelshøyskolen BI.
Professor ved institutt for kommunikasjon og kultur Peggy Brønn ved Handelshøyskolen BI.

– Tror det blir en hit

– Jeg tror låten vil bidra til å øke hans popularitet. Det er nok mange som kommer til å flire av den, men jeg tror det kommer til å bli en skikkelig julehit, sier dosent ved Institutt for markedsføring Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania.

Blindheim tror låten er lansert på riktig tid med tanke på hvor Northug befinner seg i «omdømmelandskapet».

– Folk har allerede glemt det som har skjedd. Nå får han positive avisoverskrifter og de kommentatorene som nærmest mente at han var helt hjelpesløs, skriver ikke lenger like negativt.

Han trekker frem at det er tydelig at Northugs popularitet er enorm.

– Han har mange blodfans. Gjennom sangen tar han publikum med bak scenen og viser andre sider av seg selv. Sangen har et varmt budskap, han trekker frem at han ikke er noen drømmesønn og han fleiper litt med svenskene.

– I markedføringsfaget hadde vi kalt det diversifisering. Hvis du allerede har høy distribusjon kan du lanserte nye produkter, sier Blindheim.

Blindheim trekker at man ofte har lettere for å tilgi store navn «så lenge de leverer», og at tiden leger alle sår.

– Han er ikke bare en skiløper, han er en artist. Bare du er god nok på scenen, kan du tillatte deg hva du vil. Du kan gjerne være en drittsekk om du scorer mål, sier Blindheim.

Han tror at Northugs popularitet har økt og økt hele veien.

– Northug er et så sterkt merkenavn at ingenting kan svekke det. Det at han har gjort det han har gjort, gjør det hele mer «avant-garde».

– Hvis Herr og Fru Hvermansen hadde blitt siktet for det samme, hadde man kunne sett en anonym notis på side seks i avisen.Fordi han er den han er blir det et voldsomt rabalder.

Trond Blindheim, dosent ved Institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania.
Trond Blindheim, dosent ved Institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania.
Powered by Labrador CMS