Twitter anerkjenner at de nye personvernreglene har blitt misbrukt

Twitter strammet inn personvernet – ble umiddelbart misbrukt

De koordinerte rapporteringene fra høyreekstreme førte til at en rekke kontoer tilhørende blant annet forskere og antifacistiske organisasjoner ble stengt

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Twitter kunngjorde for noen dager siden en utvidelse av sine personvernregler. Med de nye reglene er det ikke lov å dele et bilde av en person uten at personen har samtykket til det. De nye reglene er i tråd med det som allerede gjelder i Europa under GDPR, men mange var kritiske til om de er mulig å håndheve på en god måte. Nå viser det seg at kritikerne fikk rett.

Høyreekstreme

Ifølge de nye reglene må personen som er avbildet selv rapportere bildet, og Twitter gjør unntak for bilder av store forsamlinger, bilder som allerede er publisert i nyhetsmedier og bilder av offentlige personer. Den som deler bilder som blir rapportert blir utestengt fra å poste på Twitter inntil den aktuelle tweeten er slettet, eller permanent ved gjentatte brudd.

I dagene som fulgte begynte høyreekstreme å sende inn rapporter på tweets delt av kontoer som følger høyreekstreme og nynazistiske miljøer, og som identifiserer medlemmer i disse miljøene. I følge The Washington Post ble rapporteringen koordinert på plattformer som Telegram og Gab, som er populære i disse miljøene. En bruker på Gab skal ha skrytt av å ha rapportert over 50 tweets.

De koordinerte rapporteringene fra høyreekstreme førte til at en rekke kontoer tilhørende blant annet forskere og antifacistiske organisasjoner ble stengt, og bilder som viste deltakere i høyreekstreme og nynazistiske demonstrasjoner ble fjernet.

Lover å rette opp

Ifølge NPR opplevde Gwen Snyder, som følger og dokumenterer det høyreekstreme miljøet i Philadelphia, at hennes Twitter-konto ble stengt fordi høyreekstreme hadde rapportert en tweet hun delte i mai 2019. Tweeten inneholdt bilder av en demonstrasjon som den høyreekstreme gruppen Proud Boys gjennomførte i byen.

Twitter anerkjenner at de nye personvernreglene har blitt misbrukt, og at en rekke kontoer har blitt stengt på feilaktig grunnlag. De har lovet å rette opp i disse feilene, og gå igjennom sine egne rutiner for å unngå at tilsvarende feil skjer igjen.

Powered by Labrador CMS