Processed with VSCO with kcp2 preset

Endre Berentzen forlater Anti - blir gal professor hos Mad arkitekter

Vet ikke helt hva hans nye rolle blir, men gleder seg veldig til å finne ut av det.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Om ikke direkte galskap så har ledelsen i Mad definitivt vært modig når de nå har ansatt meg uten stillingsinstruks.

Det sier Endre Berentzen til KOM24.

Han har nettopp sluttet i jobben hos hjertebarnet ANTI for å bli «Mad Professor», eller laboratorieleder, hos Mad arkitekter.

Følger guttedrømmen

Det var ingen enkel prosess å gå fra hjertebarnet, innrømmer han.

– Det har vært en lang beslutningsprosess. Jeg går fra mennesker jeg har sett på som familie, et selskap jeg var med og starte, et miljø som alltid vil ha en viktig plass i mitt hjerte, sier Berentzen til KOM24.

– Men noen ganger må man bort fra det kjente og ut i det ukjente for å utvikle seg videre. Det er ikke noen hard feelings på noen som helst måte. Men nå fikk jeg sjansen til å gå over til det som har vært guttedrømmen, sier han.

Berentzen tegnet med linjal som toåring og drømmen var å bli arkitekt. Men dette var før internett og Google, da var man prisgitt kunnskapen og kvaliteten på kariererådgiverne på skolen eller menneskene rundt seg. Uten arkitekter i nettverket kjente ikke Berentzen til andre muligheter for arkitektstudier enn NTNU som på den tiden hadde høyere snittkrav enn legestudiet.

– Uten en reserveplan endte jeg opp med å prøve ut mange forskjellige yrker og endte tilslutt i design- og kommunikasjonsbransjen.

Nå har han vært i bransjen i 20 år, de siste elleve årene i ANTI.

– Det er det som har vært livet, ved siden av kone og barn, sier han.

Berentzen sier at når man driver et selskap som opplever suksess og vokser organisk havner man gjerne i en rolle som ikke var den samme man hadde da man begynte. Noen ganger vokser man inn i og motiveres av den rollen og andre ganger hjelper den rollen deg å få litt perspektiv på hva man virkelig har lyst å drive med.

– De siste årene har nok sistnevnte vært gjeldende for meg. Jeg skal jobbe med å fasilitere nysgjerrigheten – å åpne opp mulighetene for de kreative å få effektivt realisert de gode tankene – ikke administrasjon, salg og prosjektledelse – det er det andre som er mye bedre på enn meg.

Steder der mennesker skal tilbringe livene sine

Da muligheten hos Mad oppstod var det den perfekte muligheten til å bidra til arkitekturen uten å være arkitekt. Deres tilknytning til miljøvern og gjenbruk er tematikk som er viktig for han som privatperson.

– Kommunikasjonsbransjen er kommunikasjonsbransjen på godt og vondt. Kommunikasjon kan være både spennende og viktig, men om man setter det på spissen, ender man i de fleste tilfeller opp med å selge produkter eller idéer innenfor konsumentmarkedet. Satt på spissen kan man si det samme om arkitekturen men gjort riktig handler det om å tilføre rommene vi skal leve våre liv i en verdi som positivt påvirker forholdene mellom mennesker, som positivt bidrar til miljøet og generasjonene som kommer etter oss, sier han og sier det er forlokkende å prøve å bidra positivt til livene til mennesker på en annen måte enn han har hatt mulighet til i kommunikasjonsbransjen.

Han bedyrer at han ikke er lei kommunikasjonsbransjen.

– Men jeg var fanget i en del oppgaver som andre kan gjøre bedre enn meg. Det var en del av nysgjerrigheten som druknet i andre oppgaver, mener han.

Vet ikke hva han skal gjøre

Hos Mad arkitekter skal han jobbe tverrfaglig med utvikling i alle faser, en mulighet kommunikasjonsbransjen sjeldent får utenom startup miljøene – Det gjorde at det var forlokkende.

– Mad er et spennende selskap med mange spennende fagfelt under et hus, sier han og begynner å snakke om landskap, interiør, produktdesign, innovasjon og innvolveringsprosesser, kommunikasjon, plan, forvaltning og forståelse av det offentlige rom.

– Men hva skal du egentlig gjøre?

– Det vet jeg ikke enda. Det er det vi skal finne ut av, sier han.

Han begynte i jobben mandag denne uken. Den første tiden skal han bruke på å komme i kontakt og lære de som jobber der å kjenne.

– Slik at tilskuddet til familien blir et positivt tilskudd. Ellers har ikke jeg eller laben noen verdi for de, sier han.

Selv om å bli arkitekt var guttedrømmen, lover han å holde seg unna det utførende.

– Det gjør arkitektene mye bedre enn meg.

– Men jeg tror jeg skal bruke det at jeg er ny til å stille spørsmål som er litt mer fra de utenforstående perspektiver. Finne andre innganger og muligheter, sier han.

Bakgrunnen fra kommunikasjonsdesign og atferdspsykologi vil han bruke for det det er verd. Veien videre finner de ut av.

– Det blir spennende å se. Jeg vet ikke hvordan jeg skal operere denne laben for å balansere tid, økonomi, energi, drømmer og realisme men det finner vi ut av. Det blir gøy, sier han.

Powered by Labrador CMS