En million mennesker skal stå i kø for å slippe inn på Truth Social.

Sosialternative medier

De store sosiale medier-plattformene har begynt å slå hardere ned på uønsket innhold og de som deler uønsket innhold. Det har ført til en oppblomstring av alternative kanaler som profilerer seg med at de er opptatt av ytringsfrihet. I praksis viser det seg at «ytringsfrihet» i stor grad betyr ekstremisme, desinformasjon og konspirasjonsteorier

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Utfordringen for alle disse plattformene er at de konkurrerer om den samme brukergruppen, og den er ikke så stor. Selv om Twitter-klonen Gab skryter av å nærme seg 5 millioner brukere, så er det bare ca. 100.000 som bruker plattformen aktivt. Til sammenligning har Twitter 217 millioner daglige brukere.

Alle kjemper om å få de samme ultrakonservative kjendisene som brukere, men Dan Bongino, Sean Hannity og de andre trekkplastrene helgarderer, og poster stort sett det samme innholdet på alle plattformene. Det største trekkplasteret, Donald Trump, poster ingenting. Han uttaler seg foreløpig bare på radio og TV.

Rumble

Rumble er en video-plattform som primært er et alternativ til YouTube. Rumble ble grunnlagt i 2013, og har i dag 39 millioner månedlige aktive brukere i følge deres egne tall.

Selv om Rumble selv hevder å være et seriøst alternativ til YouTube, så domineres plattforman av brukere og innhold som er uønsket på YouTube. En undersøkelse fra mai 2021 viste at videoer med desinformasjon florerte på Rumble.

Alex Jones, Dan Bongino og andre som er kastet ut av YouTube for å spre desinformasjon, har et trofast publikum på Rumble. Også den statlige russiske TV-kanalen RT, som nylig ble blokkert i hele EU, er fortsatt tilgjengelig på Rumble.

Rumble har også et godt forhold til de alternative Twitter-klonene. En betydelig andel av trafikken deres har kommet fra Parler, og nylig inngikk de et samarbeid med Truth Social om å være video-plattform for Donald Trumps nye sosiale medium.

Gab

Gab ble lansert i 2016, som et alternativ til Twitter. Med sin «alt er lov»-holdning ble de raskt en favoritt blant høyreekstreme, nynazister og konspirasjonsteoretikere.

Gab ble selv kastet ut av både teknologipartnere og betalingspartnere i 2018, da det viste seg at gjerningsmannen i en masseskyting i en synagoge i Pittsburgh hadde brukt Gab til å spre antisemittisk propaganda før han drepte 11 mennesker. De klarte imidlertid å finne nye partnere, og kom seg på nett igjen etter kort tid.

Gab hevder selv at de har 5 millioner brukere, men dette tallet er omstridt. På Wikipedia er det anslått at antallet aktive brukere er ca. 100.000.

Parler

Parler ble stiftet i 2018 med støtte fra den styrtrike arvingen Rebekah Mercer. Etter en anonym start ble Parler etter hvert omfavnet av kretsen rundt Donald Trump.

Truth Social

Sommeren 2020 kom en ny bølge av nye brukere. Ultrakonservative, konspirasjonsteoretikere og andre som opplevde å bli merket, blokkert eller kastet ut av Twitter og Facebook, promoterte Parler som deres nye favorittplattform. I uken etter valget 3. november var Parler den mest nedlastede appen både i Apples App Store og Googles Play Store.

Da Donald Trump ble kastet ut av Twitter etter angrepet på kongressen 6. januar, gikk ryktene om at han ville begynne å bruke Parler i stedet. Hundrevis at Donald Trump-kontoer dukket opp, men alle var falske.

8. januar, to dager etter angrepet på kongressen, kunngjorde Google at de kastet ut Parler fra Play Store, og Apple fulgte etter. Begge begrunnet det med at Parler var brukt til å planlegge hendelsene 6. januar. Dagen etter offentliggjorde Amazon at også de ville kaste ut Parler fra Amazon Web Services, og 11. januar var Parler borte fra internett.

Parler gjenoppstod i midten av februar, og var tilbake i App Store i april, da med en ny versjon og løfter om at de ville begynne å moderere innholdet på plattformen.

Parler hevder å ha over 20 millioner brukere, og at i underkant av en million av dem er aktive brukere.

MeWe

Forgjengeren til MeWe startet opp i 2012, men det var først i 2015 at MeWe ble lansert som et reklame-, sensur- og algoritmefritt alternativ til Facebook.

I likhet med de andre plattformene som lokker med at de er for ytringsfrihet og mot sensur, så har også MeWe tiltrukket seg en mengde ultrakonservative, konspirasjonsteoretikere og vaksinemotstandere.

MeWe-grunnlegger Mark Weinstein hevder at plattformen har 20 millioner registrerte brukere, og at 20-30% av disse er aktive hver måned.

Gettr

Da Gettr ble lansert sommeren 2021 med Trump-rådgiver Jason Miller som sjef, trodde mange at nykommeren skulle bli eks-presidentens nye kanal. Slik gikk det ikke.

Gettr er enda en Twitter-klone som markedsfører seg med at de prioritere ytringsfrihet. Mens andre kanaler forsøker å skape et inntrykk av å være politisk nøytrale, så er Getter helt åpne om at de er en politisk støttespiller for Donald Trump.

I tillegg til politisk innhold fra ytre høyre, desinformasjon og konspirasjonsteorier, så har Gettr profilert seg ved å formidle live-sendinger fra Trumps folkemøter og andre liknende arrangementer.

Gettr har hatt en jevn vekst i antall brukere siden starten, og hevder selv å ha passert 4,5 millioner registrerte og 400.000 aktive brukere. De fikk en ekstra boost da den populære podcasteren Joe Rogan annonserte at han opprettet en Gettr-konto i januar.

Truth Social

Donald Trumps nye plattform skulle egentlig lanseres 21. februar, men alle som lastet ned appen den dagen ble plassert på venteliste. I skrivende stund har et par hundre tusen heldige sluppet inn, mens en million fortsatt venter. I følge Devin Nunes, som leder selskapet, skal plattformen åpnes for alle i slutten av mars.

(Bildet med Sean Hannity er av to identiske poster, postet samtidig på Gettr og Parler. Postene lenker til en video på Rumble.

Truth Social er en blåkopi av Twitter, men uten mye av funksjonaliteten. Fargen er lilla i stedet for blå, og tweets kalles Truths. Du kan dele en Truth, like den, svare på den og Re-Truthe den (ja, en retweet kalles Re-Truth). Direktemeldinger fungerer ikke ennå. Visning av svar på Truths og søk fungerer delvis, men er veldig ustabilt.

Eks-presidenten har en konto på Truth Social, men har ikke brukt den siden lanseringen. Det ble lagt ut en Truth fra kontoen hans før lanseringen, men etterpå har det vært stille. Det samme gjelder flere av Trumps mest trofaste støttespillere. De har en konto på Truth Social, men de bruker den ikke.

Stillhet er også det ordet som brukes oftest når noen av de som har vært så heldige å slippe inn, skal beskrive hvordan det er på Truth Social.

– Enkelt sagt, det skjer ikke mye her, skrev Politicos Ruby Cramer etter sin første dag på Truth Social.

Plattformen er riktignok midt i en lansering, men med en milliard dollar på konto og et hav av ressurser til disposisjon, hadde nok mange forventet mer. Det gjelder ikke minst eks-presidenten, som ifølge ryktene skal være veldig frustrert.

Ifølge en annen sak i Politico er ikke rådgivere i kretsen rundt Trump så bekymret for at han ikke har begynt å kommunisere ufiltrert på den nye plattformen ennå, med alle PR-utfordringene utspillene hans tidligere har medført:

- Hvis du ønsker at Trump skal vinne, så vil du ikke at Truth Social skal fungere.

Powered by Labrador CMS