Jarle Roheim Håkonsen fra rollen som programleder i NRK.

Her innser NRK-ankeret omfanget av terrorangrepet - like før han skal på direktesendt TV

– Det føltes som en helt absurd situasjon, sier tidligere nyhetsanker Jarle Roheim Håkonsen i NRK, som nå er kommunikasjonssjef for stortingsgruppa til Arbeiderpartiet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Vi forberedte nyhetssending om Afrikas Horn og den enorme sultkatastrofen, da vi fikk en telefon fra en reporter ved tinghuset om en hendelse. Vi registrerte det, og fortsatte med forberedelsene før sending, sier kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Arbeiderpartiet til KOM24.

Den daværende NRK-journalisten og nyhetsankeret forteller at de like etter får en telefon fra VG-huset, og at det meldes om store ødeleggelser i bygget. Han skifter til en mørk dress og gjør seg klar for å innta plassen foran skjermen.

Jarle Roheim Håkonsen på Utøya denne uken.

I studio sitter en skjerpet Håkonsen som begynner å innse omfanget noen minutter før nyhetssendingen. Like før klokken halv fire ringer NRKs reporter på stedet, Peter Svaar, rett før sendingen starter, for å forklare Håkonsen situasjonen, og hvor heftig eksplosjonen hadde vært.

– Umiddelbarheten var den første refleksen, deretter tok instinktene som nyhetsreporter over. Behold roen og kontrollen, ikke krisemaksimer eller bidra til å skape frykt.

I løpet av sendingen tikker nyheten fra Utøya inn. Håkonsens første tanke var:

– Ikke kom med noe mer nytt nå. Dette er ikke relevant for oss nå, vi sitter midt i et bombeangrep.

– Hva tenkte du da du forstod at det skjedde noe på Utøya?

– Det føltes som en helt absurd situasjon. Det er der jeg har hatt tilbragt somrene, det er der jeg har hatt min politiske oppvåkning, vært forelsket, og lett etter gjemmesteder for å kline. Nå var det en morder løs på øya. Jeg kjenner absolutt alle stedene på den øya, og jeg vet hvor vanskelig det er å gjemme seg. Og nå prøvde alle disse unge menneskene desperat å finne et sted å gjemme seg.

Etter 22 år i NRK forlot han statskanalen.

– Hvordan havnet du i kommunikasjonsbransjen?

– Jeg var på Utøya for tre år siden for å fortelle hvordan det var å være nyhetsanker 22. juli. Der satt det nesten tusen fjes å hørte på. Det vokste noe inni meg. Jeg kjente hvor viktig det var å kjempe for en sak, og det tror jeg flere i Arbeiderpartiet merket seg.

I etterkant ble Jonas Gahr Støre oppfordret til å ringe Håkonsen for å tilby ham en jobb.

– Jeg tror de skjønte at jeg ikke hadde glemt at jeg var en av dem. Som politisk journalist har jeg alltid vært opptatt av politikk, så da Støre ringte, takket jeg ja til jobben som kommunikasjonssjef for Stortingsgruppen til Arbeiderpartiet.

Håkonsen forteller at mange journalister som går over til kommunikasjonsbransjen er redd for å kjede seg. Selv avkrefter han teorien.

– Det er like mye trykk, nerve og puls i politikken, som det er i Dagsrevyen. Politikken er fylt med bra og hardtarbeidende mennesker.

– Hvordan blir markeringen på Utøya ti år etter terrorangrepet?

– Onsdag kom det pårørende og etterlatte. Jeg kjenner på ærefrykten når jeg møter foreldre som har mistet barna sine. Torsdag kommer kongefamilien.

– Vi skal vise frem sterke minnesteder, lese opp navnene til de avdøde og Kronprinsen skal holde en minnetale. Når trompetisten begynner å spille «Til ungdommen» blir det tårevått, spår Håkonsen.