Vålerenga-trener Dag Eilev Fagermo diskuterer med assistentdommer Henrik Pettersen Sunde etter treningskampen i fotball mellom eliteserielagene Vålerenga og Tromsø på Intility stadion i Oslo søndag.Tromsøs trener Gaute Helstrup t.v.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Her blir Nucleus-rådgiveren skjelt ut av Vålerenga-trener Dag Eilev Fagermo

Henrik er både kommunikasjonsrådgiver og toppdommer. – Det beste fra to verdener.

Publisert

– Jeg skriker «spill» og er jo kjempehappy med egen avgjørelse. Sett i ettertid er det en soleklar straffe da tromsøforsvarer kjører skulderen i ryggen på VIF-spilleren.

Slik forklarer Nucleus-rådgiver Henrik Pettersen Sunde situasjonen på bildet der Vålerenga-trener Dag Eiliv Fagermo skjeller han ut, til KOM24.

– Soleklar straffe

Situasjonen skjer under en treningskamp mellom VIF og Tromsø før seriestart i 2021 og er en straffesituasjon der en Tromsø-forsvarer og tidligere VIF-spiss Vidar Ørn Kjartansson var i duell på kanten av 16-meteren.

Der og da opplevde Sunde at det var en skulder mot skulder-duell.

– Sett i ettertid er det en soleklar straffe da tromsøforsvarer kjører skulderen i ryggen på VIF-spilleren. Forståelig nok var ikke Fagermo glad etter den hendelsen, innser Sunde og ler.

For når han ikke er rådgiver for Nucleus, springer han opp og ned på sidelinjen på foran det som oftest er rundt tusen mennesker og vifter med et flagg.

Sunde er nemlig også en assistentdommer i Obos-ligaen i tillegg til rådgiver-karrieren.

Han begynte med dømming for ti år siden da han innså at han aldri kom til å bli fotballproff.

Etter noen år som dommer hjemme på Sunnmøre ble han plukket ut av Norges Fotballforbund til å være med på Skaw cup, sammen med en rekke andre dommertalenter. Der hadde de den norske dommerlegenden Rune Pedersen som mentor.

– En livsstil

– Det var da jeg innså at dette må jeg jo satse på når jeg blir tatt ut til en slik samling, sier Sunde.

Siden har han satset og i 2021 fikk han belønningen, for da ble han plukket ut til å være assistentdommer i Obos-ligaen.

For de som ikke bryr seg om fotball, så er det det nest høyeste nivået innen herrefotballen i Norge.

Når han ikke er assistentdommer i OBOS er Henrik Sunde kommunikasjonsrådgiver.

– Det var stort. det er jo offisielt toppdømming, så det var artig.

– Men det krever mye innsats, hvor mye tid legger du ned i dette?

– Det er jo en livsstil, sier han og forteller om trening hver dag og at man må være ekstra påpasselig med å ikke stikke seg fram på blant annet sosiale medier.

– Hvordan øver du da? Springer du hjemme med flagget og vinker?

– Tidligere gjorde jeg det. Då så en seg selv i speilet. Jeg og en kompis av meg, som dømte tidligere, filmet hverandre, for å se hvordan vi så ut på banen når vi gjør slik og slik, forklarer Sunde.

Sunde kom til Nucleus i januar 2022 fra stillingen som kommunikasjons- og samfunnskontakt for organisasjonen Ung i Trafikken/Rusfri Trafikk. Han har og vært kommunikasjonsansvarlig i NFF Hordaland, dommerseksjonen.

Han sammenligner det å være en god assistentdommer med å være en god kommunikasjonsrådgiver.

– Du skal ikke insistere, men assistere. Det er litt som å være kommunikasjonsrådgiver. Du skal gi hoveddommer råd, men du skal ikke begynne å overprøve ting, sier han.

På mandag denne uken skal han dømme det som trolig er hans største kamp til nå i karrieren.

Mye jobbing fra hotellrommet

Da er det toppoppgjør på Brann stadion foran rundt 10 000 mennesker når opprykkstoget til Brann tøffer videre mot Ranheim.

En fotballkamp krever en del forberedelser så dommerteamet er klar for det som venter dem på banen. De bruker mye tid på å sette seg inn i lag og spillere som de skal dømme.

Det som skjer på tribunen får de ikke med seg.

– Du er så fokusert på oppgavene at du glemmer ting rundt deg. Og man lærer seg fort å luke ut det fra tribunene, sier han.

Sunde sier at det å være assistentdommer og det å være kommunikasjonsrådgiver er det beste fra to verdener.

Og han legger ikke skjul på at det å ha ambisjoner begge steder kan være utfordrende.

– Jeg har selvsagt ambisjoner som dommer. Det har jeg. Men jeg innser at det er gøy å være i jobb og det med familieliv og, sier han.

Så foreløpig må han sjonglere de to tingene.

– Jeg må berømmet Nucleus som legger til rette og min kjære på hjemmebane, Ine Møllegaard, for det tar mye tid. Så de kampene der vi er ute og reiser så har det vært mye jobbing fra hotellrom. Når skal dømme på Stadion er det opp for å ta fly klokka seks om morgenen dagen etterpå, for å komme seg til et møte på Hamar. Så det blir som en livsstil hele veien, sier han.

Powered by Labrador CMS