Karine Næss Frafjord reiser alltid utenlands i påsken. I år er det Japan som står for tur der hun kombinerer jobb og ferie.
Karine Næss Frafjord reiser alltid utenlands i påsken. I år er det Japan som står for tur der hun kombinerer jobb og ferie.

#Påskepraten

Karine er forundret over lederes manglende evner til å håndtere kriser

– At ledere ikke jevnlig øver på hvordan de skal håndtere en krise er for meg en gåte.

Publisert Sist oppdatert

KOM24 har stilt noen spørsmål til en rekke folk i bransjen om hva de skal gjøre denne påsken, hva de vil anbefale andre å kose seg med og hva som er det morsomste de har opplevd på jobben i år. 

I dag er det politisk rådgiver for ordføreren i Stavanger, Karine Næss Frafjord, som svarer i påskepraten.

– Hva skal du gjøre denne påsken?

– Denne påsken blir veldig annerledes. Vår families tradisjon er å sesongåpne huset vårt ved Comosjøen i Italia hver påske, men i år er jeg i Japan. 

Jeg reiste ned i forkant for å gjøre opptak til en dokumentarfilm jeg jobber med. Den handler om trærne som overlevde atombomben, de såkalte «hibakujumoku». Men også hvordan menneskene som overlevde har klart seg. Og der er det fellestrekk. Et veldig spennende prosjekt. 

Nå har filmteamet pakket sammen og familien kommet etter, så jeg gleder meg til ferie sammen med dem i dette fascinerende landet. 

Vi blir i Hiroshima noen dager før vi reiser videre til Tokyo. Det har vært kaldt her og kirsebærblomstringen er forsinket, men vi håper å få med oss den før vi reiser hjem. Japansk kirsebærblomstring har stått på ønskelisten lenge.

– Hvilke serier vil du anbefale andre å se på i påsken?

– Helt fra jeg var liten har britisk krim vært høydepunktet i påsken, og jeg holder på den tradisjonen. BBC-seriene som vises på NRK er som regel veldig gode, selv om moren min alltid klarte å tippe hvem som var morderen i andre episode.

– Hva synes du er det beste med påsken?

– Påsken kommer kjærkomment etter en hektisk periode, og det er godt med et avbrekk, selv om jeg i realiteten alltid er på jobb. 

Jeg tilbringer alltid påsken i utlandet sammen med familien, og det er godt å ha god tid sammen vekk fra hverdagen. 

Men det aller beste synes jeg faktisk er å komme tilbake igjen. For etter påske er dagene lysere og våren har kommet for fullt.

– Hva er det morsomste du har opplevd på jobb?

– Jeg har hatt et fantastisk rikt arbeidsliv i over tretti år, som journalist, redaktør og rådgiver. Det morsomste var kanskje å spise pølse med Bob Geldof på Aker brygge etter at jeg intervjuet ham som 17-åring for lokalradioen like etter Live Aid. Han var rå! 

Men det seriøse svaret må bli at det morsomste skjer akkurat nå. Livet på ordførerkontoret i Stavanger er så variert, lærerikt og morsomt at jeg gleder meg til hver eneste dag. At jeg i tillegg har en sjef som er raus nok til å gi meg rom og frihet til å jobbe med krisekommunikasjon hos Beredskapsorganisasjonen OFFB og lage egne dokumentarfilmer ved siden av, gjør at livet er et eventyr for tiden.

– Hvordan vil du karakterisere markedsføringsåret så langt?

– Vi kommer jo ikke utenom KI og datadreven markedsføring, som alle kjenner til. Vi står i en evig kamp om å forstå utviklingen og tilpasse oss endringene. Men jeg har også lyst til å dra frem en positiv delekultur. 

Jeg opplever at veldig mange er opptatt av å dele kunnskap og innsikt på tvers av både bransjer og organisasjoner. Å spille hverandre gode gjør jo alle bedre.

– Hva opplever du at folk i bransjen snakker mye om, og er det noe du mener fortjener mer oppmerksomhet?

- KI er jo den store snakkisen fortsatt, og ingen vet hvor den utviklingen ender. 

KI er et fantastisk verktøy, også for oss som skriver taler og lager budskap. Som et utgangspunkt. 

Men jeg er veldig opptatt av at vi ikke skal la maskiner overta kreative prosesser. Fordi gode, skreddersydde budskap krever tid, kunnskap, nyanser og innsikt om personen som fremfører det, og mottakerne h*n snakker til. Og det klarer bare et menneske med et godt hode, et varmt hjerte og en skarp penn å skape.

Men det jeg synes fortjener mer oppmerksomhet er kunnskap om hvordan ledere skal håndtere kriser. Der er det mange sorte hull. Jeg slutter aldri å overraske meg over lederes manglende evne til å håndtere kriser. 

Jeg tror det handler om at man er uforberedt, i liten grad har trent på krisehåndtering og ikke besitter den kunnskapen og de verktøyene som kreves. Jeg jobber mye med å forberede ledere i olje, - gass-, energibransjen på alle tenkelige og utenkelige scenarioer. Vi øver og trener mange ganger i året, og dermed blir de også gode formidlere. 

Forberedelse og øvelse er nøkkelen til om man kommer godt eller dårlig ut av en krise.

At ledere med stort ansvar ikke har forberedt klare planer for krisehåndtering og ikke jevnlig øver på hvordan de skal håndtere en krise er for meg en gåte.

For ordens skyld: Karine Næss Frafjord frilanset for KOM24 høsten 2022.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS