Tiktok fantes ikke da Øyvind Berekvam vokste opp. Nå har han derimot forbarmet seg over mediet.
Tiktok fantes ikke da Øyvind Berekvam vokste opp. Nå har han derimot forbarmet seg over mediet.

MENINGER:

Framtiden er dritskummel. La oss forby den!

«Er det noe galt i verden nå? DET ER TIKTOK SIN FEIL!», skriver Øyvind Berekvam.

Publisert

Så lenge det har eksistert demokratier har det eksistert politikere som jobber iherdig for å finne de enkleste løsningene som mulig på de vanskeligste utfordringene. Det beste er selvsagt om man kan samles om en felles fiende eller en felles enkel forklaring på hvorfor noe går i feil retning. Dette husker jeg jo godt fra min egen barndom på 80- og 90-tallet (ja, jeg er SÅ gammel). Også den gangen fantes det ungdomsproblemer. Det fantes ungdomsvold. Folk tok narkotika. De samlet seg i gjenger. Langt hår var det også en del som hadde. 

Og hva mente politikerne var årsakene til alt som var galt? Her er et lite utvalg: 

 • Videospill (dette var noe helt nytt og ekstremt farlig. Beine veien til lange fengselsstraffer)

 • Kabel-TV og parabolantenner (med amerikansk underholdning som ødela alle de gode holdningene vi hadde arvet av de som hadde bygget landet)

 • Heavy metal (umoralsk, uanstendig, stygt og høyt)

 • Tegneserier (hvorfor kan ikke de unge lese skikkelig litteratur?)

 • He-man-figurer Voldsforherligende amerikanisering!

 • Videofilmer (Med alle voldsfilmene vi levde oss igjennom på 80-tallet er det beint fram utrolig at det ble folk av noen av oss) 

 • Skateboard (ja, det var forbudt i Norge da jeg vokste opp. Men da het det «rullebrett».)

 • Proffboksing (like forbudt i Norge som rullebrett)

Utover 90-tallet kom det enda flere ting som mange mente burde forbys: Baywatch, Spice Girls, Harry Potter, reality-TV og Mini Jacobsens deltakelse i den norske VM-troppen i 1994. 

Men ingenting kunne måle seg med frykten for internett. Og alle dingsene som vi siden den gangen har brukt til å konsumere ting på internett – særlig smarttelefonen. 

Smarttelefonen er jo selve Store Satan for de fleste politikere. Og smarttelefonen kombinert med djevelens andre virkelige mesterverk – sosiale medier – er den mest takknemlige fienden politikere har hatt siden videovolden og proffboksingen la landet øde på 80-tallet. 

Raga Rockers innledet 90-tallet med å synge om hvor deilig det er å ha noen å hate. Sånn føles det nok for politikerne når de tenker på mobiltelefoner og sosiale medier: 

 • Problem: Norske 6-åringer er dårligere enn de svenske i kvantefysikk og trigonometri! VI MÅ FORBY MOBILTELEFONER I SKOLEN!

 • Vi har ikke kvalifisert oss til fotball-VM siden Drillo? UNGENE I DAG BRUKER FOR MYE TID PÅ SKJERM!

 • Norske ungdommer leser ikke Ibsen og Kielland lenger! VI MÅ BEGRENSE SKJERMBRUKEN!

 • Unge mennesker skamslår hverandre i fylla i sentrum. DET ER SNAPCHAT! HVORFOR GJØR IKKE POLITIET NOE MED SNAPCHAT???!!!

Sånn har vi det gående. Uansett hvilket problem man står overfor så er det garantert noe digitalt man kan skylde på. Ironisk nok er det jo ingen yrkesgrupper som er MER opptatt av mobiltelefonen sin og sin egen standing i sosiale medier enn nettopp politikere (kanskje utenom kommunikasjonsrådgivere og journalister)

Alt var jo mye bedre før. Før i tiden kunne ungdom denge hverandre helseløse, mobbe åpenlyst, drikke alkohol og ta dop bare ved hjelp av fasttelefoner og lapper i skoletimene. Tenk at vi klarte å være så ufyselige med hverandre på 80- og 90-tallet UTEN Snapchat?! 

De siste ukene er en annen nygammel favorittfiende hentet fram igjen. For en mer perfekt fryktkombinasjon enn smarttelefon + sosiale medier + Kina er vel ikke mulig å skape? Er det noe galt i verden nå? DET ER TIKTOK SIN FEIL! 

Det er kineserne som påvirker ungdommene våre til å ta til gatene og skamslå hverandre med balltrær. Det er kineserne som påvirker ungdommene våre til å forlange tåpelige drikkeflasker. 

Amerikanske politikere sitter nå i fullt alvor og foreslår forbud mot TikTok. Fordi de er redde for at appen vil påvirke ungdommene på feil måter. Nøyaktig hva man er redd for er ikke helt klart. 

Kanskje de er redde for at de unge kan blir mer opptatt av våpenkontroll, gratis helsevesen eller en mer fornuftig høyesterett? 

Det som uansett er litt oppsiktsvekkende nå er at det er Unge Høyre som vil forby noe nytt og spennende som ungdommen liker. At det er ungdomspartiet til partiet som til stadighet kaster rundt seg med «Vi kan ikke forby alt vi ikke liker» er jo bittellitt uvanlig. Men de er kanskje sure fordi han med tinderifiseringen i FpU får all TikTok-oppmerksomheten?

For TikTok er ganske spesielt. Aldri før har så mange som kan så lite om noe hatt så sterke meninger om det. 

Jeg skjønner dere godt, alle dere over 35 som klør dere i hodet og lurer på hvorfor ungene deres er så opptatt av den populære appen. Jeg forsto det heller ikke. Så jeg måtte ta meg tid og prøve og forstå. Og spørre noen yngre enn meg. Det tok tid. 

Nå har jeg fjernet Zuckerbergs gamlis-Facebook og Elon Musks høyreekstreme Twitter/X fra telefonen min. Og jeg fryder meg over den elleville kreativiteten som TikTok flommer over av. Det har blitt en av mine beste nyhetskilder, i tillegg til at jeg i en alder av 46 år lærer alt det på gitar som jeg aldri somlet meg til i tenårene, eller finner ut hvordan jeg lager den gode italienske maten eller følger med på britisk politikk eller lærer masse om hobbydyrking av grønnsaker. 

Men kanskje jeg kom for seint til festen. At til og med Stavanger Aftenblad nå er på TikTok er kanskje det første tegnet på at det nærmer seg slutten? 

Men enn så lenge er det gøy.

Det er både gøy, nyttig og lærerikt. 

Ikke rart at så mange politikere vil forby det.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS