Julia Eikeland (AUF) og Ola Svenneby (Unge Høyre) er kritisk til TikTok. Likevel sier de at de trenger plattformen for å nå unge.
Ola Svenneby, som leder programkomiteen i Unge Høyre, arbeider for øyeblikket med et nytt program som planlegges vedtatt i juni. Han ivrer for et totalforbud mot TikTok i Norge.

Unge Høyre-lederen vil forby TikTok i Norge

Ola Svenneby vedgår dobbeltmoral.

Publisert

Mens USA nærmer seg et eventuelt TikTok-forbud, hevder Unge Høyre-leder Ola Svenneby at det er bare et tidsspørsmål før den populære appen også blir forbudt i Norge. 

I en uttalelse til E24 foreslår han at partiet bør støtte et totalforbud på landsmøtet i juni. Svenneby begrunner dette drastiske tiltaket med bekymring for nasjonal sikkerhet. 

– Det er kjent at kinesiske myndigheter har stor innflytelse og aktivt bruker teknologi til å påvirke opinionen. Vi ville aldri tillatt at Sovjet hadde eierskap til den fremste plattformen for å påvirke mentaliteten til unge i Vesten, sier han til avisen

Vedgår dobbeltmoral

Svenneby har imidlertid ikke noe svar på hvordan et forbud skal la seg gjennomføre i praksis, men sier at han legger til grunn at det lar seg gjøre. 

– Ideelt sett vil vi også få med oss EU-landene på et forbud. Det vil gjøre det enklere å gjennomføre, sier Unge Høyre-lederen til E24

Både Svenneby og Unge Høyre er aktive på TikTok, selv om de nå ivrer for et forbud. 

Under KOM24´s intervju med Unge Høyre-lederen under Arendalsuka i august, uttalte han følgende om appen: 

– Jeg skulle gjerne sluppet å være der. Jeg er der fordi jeg må. Men TikTok er et mørkt hull når man ser på måten folk snakker til hverandre på der inne. Jeg blir for eksempel sjokkert av alt homohatet som finnes der inne blant unge på rundt 15 år. Det minner ofte om en «hjemme alene-fest». 

Svenneby påpeker overfor E24 at selv om Unge Høyre støtter forslaget, vil de fortsatt være «dobbeltmoralske» og opprettholde sin tilstedeværelse på appen. 

Misforstår med vilje

For selv om TikTok har mange ulemper, har appen også flere muligheter som andre sosiale medier har. 

– Det er i utgangspunktet mulig å snakke politikk der inne. Mine videoer er utelukkende av meg selv som snakker til kamera om konkrete saker, men på en mer ungdommelig måte. Det er effektivt hvis man treffer med budskapet sitt, sa han til KOM24. 

Det er også mulig å «stitche», som vil si at man tar et klipp fra en video og bruker det i sin egen. Dette fungerer blant annet for å svare på andres videoer. 

Baksiden er at verktøyet ofte brukes til å ta noe ut av kontekst.

– Jeg kan ta en video fra AUF, svare på den, også kan folk følge tråden og diskusjonen enkelt. Men ofte brukes det helt klart til å misforstå med vilje, og da er det ikke så nyttig lenger, fortsatte Svenneby.

Powered by Labrador CMS