– For ikke å snakke om at det er rimelig frekt å gratulere oss med at vi nok en gang, nok et år, må male de samme parolene, og ta til gatene med vår kamp.
– For ikke å snakke om at det er rimelig frekt å gratulere oss med at vi nok en gang, nok et år, må male de samme parolene, og ta til gatene med vår kamp.

MENINGER:

Ikke gratuler meg med kvinnedagen

«Hvorfor gratulerer du meg med kvinnedagen? Kvinnedagen er ikke noen morsdag, bursdag eller 17de mai. Det er en kampdag som vi helst skulle sett at var unødvendig. Så hva gratulerer du for?», skriver Alina Krogstad.

Publisert Sist oppdatert

Er det gratulerer med at kvinner stadig tjener gjennomsnittlig 12,5 prosent mindre enn menn når begge jobber heltid?

Er det gratulerer med glasstaket som gjør det vanskeligere for kvinner å få toppstilling?

Eller gratulerer med tredjeskiftet som gjør at kvinner fortsatt tar mer ansvar for hus og familie, men nå på en mindre synlig måte så man får mindre forståelse for hvor mye jobb man gjør?

Hva med gratulerer med abortnemndene som fratar kvinner retten til å bestemme over egen kropp og livssituasjon?

Eller gratulerer med kvinnesykdommer som blir mindre forsket på og gir mindre respekt og forståelse enn andre sykdommer fordi de kun rammer kvinner?

Kanskje det er gratulerer med ufrivillig deltid som gjør at kvinner får dårligere forutsetninger for å få boliglån og må leve med belastningen av dårlig jobbtrygghet?

For ikke å snakke om gratulerer med skjønnhetstyranniet som daglig påfører kvinner byrden av å alltid måtte bry seg om hvordan man ser ut og bli vurdert etter utseendet.

Og ikke minst gratulerer med #metoo og å bestandig måtte være på vakt mot uønsket seksuell oppmerksomhet, trakassering og at folk tar seg til rette på din kropp.

Kvinnedagen er ikke en feiring av kvinner, eller en hyggelig markering av hvor mye vi setter pris på dem. Det er en protest mot de urettferdighetene kvinner fortsatt utsettes for.

Ved å si gratulerer er du med på å redusere dagen til noe trivielt og ufarlig, og fratar den dens betydning. For ikke å snakke om at det er rimelig frekt å gratulere oss med at vi nok en gang, nok et år, må male de samme parolene, og ta til gatene med vår kamp.

Jeg skulle mye heller sittet hjemme og slappet av denne dagen. Slik som alle menn gjør den 19. november.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS