Bak satsningen står Preben Carlsen i spissen, mest kjent som grunnlegger av kommunikasjonsbyrået Trigger som han bygget opp fra scratch til å bli verdens beste kreative PR-byrå på bare fem år.

Starter nytt byrå 

Satser på kunstig intelligens for å hjelpe folk med lese- og skrivevansker å få jobb som tekstforfatter.

Publisert

Over 300.000 nordmenn som står utenfor arbeidslivet har lese- og skrivevansker.

Nå skal det nye innholdsbyrået Switch Work hjelpe noen av dem med å få jobb som tekstforfattere.

Språkmodell som hjelpemiddel

Bak satsingen står innovasjons- og kommunikasjonsselskapet Switch, med Preben Carlsen i spissen. 

Han har tidligere bygget opp kommunikasjonsbyrået Trigger og en rekke andre selskaper.

– Ideen om å bruke kunstig intelligens som verktøy for arbeidsinkludering så dagens lys etter at jeg møtte en dame som drømte om å bli journalist, men ikke fikk jobb fordi hun hadde dysleksi. I stedet endte hun opp på uføretrygd som 18-åring, sier Carlsen i en pressemelding.

Historien gjorde inntrykk og brikkene falt fort på plass da han satte seg inn i hvordan ChatGPT kan brukes som hjelpemiddel for mennesker med lese- og skrivevansker.

Snur situasjonen på hodet

Ifølge Dysleksi Norge har 50 prosent av alle som står på utsiden av arbeidslivet lese- og skrivevansker. 

Den årlige samfunnskostnaden for utenforskapet i Norge er på 194 milliarder kroner. I tillegg kommer de personlige kostnadene knyttet til redusert livskvalitet og økt belastning på helse- og kriminalitetsomsorgen.

Bjørn Glestad, gründer i internkommunikasjonsbyrået Berta.
Bjørn Glestad er byråleder i Switch Work.

– Skriftspråket er en barriere som gjør det vanskelig for mange å få jobb. Det gjelder spesielt for alle som drømmer om å jobbe med kommunikasjon og historiefortelling, sier Bjørn Glestad, byråleder i Switch Work.

Han har lang erfaring som leder av eget produksjonsbyrå og kjenner kommunikasjonsbransjen godt.

– Det er ingen direkte sammenheng mellom å være en god historieforteller og ha gode skriveferdigheter. Det er bare mangel på språkteknologi som har gjort at det har blitt sånn, men kunstig intelligens snur situasjonen på hodet, sier Glestad.

– Nå har historiefortellere som har hatt skriftspråk som funksjonshindring endelig fått verktøyet de trenger for å frigjøre sitt fulle potensial, fortsetter han.

Partnerskap med OsloKollega

Kunstig intelligens er en viktig nøkkel for å lykkes med inkludering av mennesker med lese- og skrivevansker, men mange trenger også individuell tilrettelegging og oppfølging for å fungere i jobben.

Andreas Berfenstam er daglig leder i OsloKollega.

Derfor har Switch Work etablert et strategisk samarbeid med OsloKollega, som er den største arbeidsinkluderingsbedriften i Oslo.

– Menneskene i utenforskapet er ikke så annerledes som mange skal ha det til. Tvert imot har de kompetanser, talenter og perspektiver som kan skape viktige verdier i næringslivet, sier Andreas Berfenstam, daglig leder i OsloKollega Utvikling og legger til: 

– Kunstig intelligens åpner nye dører for mange, så skal vi sørge for å legge forholdene godt til rette så de som kommer i jobb lykkes best mulig.

Powered by Labrador CMS