Politiet Vest har nå 571,600 følgere på TikTok.
Politiet Vest har nå 571,600 følgere på TikTok.

Vest Politidistrikt mener TikTok er trygg for politiets formål og tilstedeværelse

– Og så lenge vi ikke har noe kommunikasjon som er hemmelig med publikum, ser vi ingen stor risiko med hensyn til sikkerheten ved å være på TikTok sier leder for politiets nettpatrulje Vest, Rune Fimreite. Her er en oversikt over norske offentlige aktører som er på TikTok.

Publisert Sist oppdatert

Nylig opprettet justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl en egen TikTok-konto. Leder i Unge Venstre Ane Breivik, mener både personvern og geopolitiske hensyn taler imot det.

Vår oversikt (lenger ned i saken), viser noen norske offentlige aktører som er på TikTok. Blant dem finner vi Sjøfartsdirektoratet, som er nokså ferske. Kontoen ble opprettet for kort tid siden i forbindelse med en rekrutteringsvideo fra direktoratet.

Kommunikasjonsrådgiver i Sjøfartsdirektoratet, Marit Nilsen.
Kommunikasjonsrådgiver i Sjøfartsdirektoratet, Marit Nilsen.

– TikTok er fortsatt helt ferskt for oss, og vi kastet oss litt rundt da vi så at filmen hadde potensial, sier kommunikasjonsrådgiver i Sjøfartsdirektoratet, Marit Nilsen til KOM24.

Bakgrunnen for at Sjøfartsdirektoratet gikk for TikTok, i tillegg til andre kanaler, er at det er den mest aktuelle videoplattformen som kunne gi dem god spredning

– Som var målet for med denne videoen, sier hun.

Hun forteller at de hele tiden tar en vurdering om TikTok er en plattform de skal fortsette å bruke.

– Det gjør vi med alle våre sosiale medier-kanaler. På Facebook har vi gjort en grundig risikovurdering etter at Datatilsynet gikk ut med at de ikke skulle være på Facebook – og vurderer det slik at interesseavveiningen etter GDPR artikkel 6 (1) bokstav f), tilsier at sjøfartsdirektoratet har en berettiget interesse i å ha Facebook-siden.

Nilsen sier fordelene med en Facebook-side er større enn ulempen for de registrerte. I dager det bare en person som har tilgang til TikTok-kontoen.

– Der har vi full kontroll. Og av sikkerhetstiltak i forbindelse med denne kontoen opprettet vi en ny e-postadresse som ikke er knyttet opp mot noen av våre systemer.

Et prøveprosjekt

Politiet Vest sin nettpatrulje har vært til stede på TikTok siden 2019, og har i dag godt over 570,000 følgere. Før kontoen @politivest ble etablert, foregikk formidling gjennom sosiale medier på Facebook og Instagram.

– Tilbake i 2019 var TikTok et prøveprosjekt for oss. Vi var til stede på Facebook og Instagram, men vi fikk ikke kontakt med unge i kategorien 10–19 år, forteller leder for politiets nettpatrulje Vest, Rune Fimreite til KOM24.

Før TikTok-kontoen ble opprettet, hadde politiet Vest, mottatt fire meldinger fra unge i denne aldersgruppen.

– Til sammenligning hadde vi mer enn 200 meldingstråder fra samme aldersgruppe i mai 2021.

Verifisert konto

Ved starten i 2019 var det ikke mange forholdsregler over hva slags innhold som skulle postes, men nattpatruljen hadde en del overskuddsmateriale i forbindelse med Halloween, som ble brukt til den første TikTok-videoen.

– En fra nettpatruljen var sminket som The Joker (fiktiv karakter fra Batman, jour.anm.), med et budskap om å ikke bære våpenlignende gjenstander, som kunne virke ekstra skremmende for mange. Det var den eneste tanken for den første posten.

@politivest Følg oss på // Follow us on Instagram @politivest #police #foryou #foryoupage #politi #cosplay #thejoker #joker #viral ♬ Run - AWOLNATION
– Så lenge vi ikke har noe kommunikasjon som er hemmelig med publikum, ser vi ingen stor risiko med hensyn til sikkerheten ved å være på TikTok, sier Rune Fimreite.
– Så lenge vi ikke har noe kommunikasjon som er hemmelig med publikum, ser vi ingen stor risiko med hensyn til sikkerheten ved å være på TikTok, sier Rune Fimreite.

Den videoen har blitt sett mer enn 565,000 ganger og ga mye respons. Flere stilte oss spørsmål om dette var ekte politi.

– Da vi opprettet kontoen sendte vi inn flere skjemaer til TikTok for å verifisere kontoen vår. Det har vært viktig for å vise publikum at denne kontoen er ekte, og at det faktisk er politiets konto.

Det blå hakemerket bak brukernavnet, er et bevis på at kontoen er verifisert.

– Dessuten har vi uniform på i alle videoene vi lager. Vi representerer politiet.

Politiet: – Trygg

Formålet med TikTok er å senke terskelen og ufarliggjøre politiets arbeid. Og av sikkerhetsmessige årsaker kan man ikke kontakte politiet på denne plattformen.

Norske aktører på Tiktok:

Kunnskapsdepartementet
Helse- og omsorgsdepartementet
Sjøfartsdirektoratet
Norges Fotballforbund
Redningsselskapet
Bergen kommune
Kristiansund kommune
Trondheim kommune
Bymiljøetaten i Oslo
Stavanger kommune
Tromsø kommune
Politiet Vest
Politiet Sør-Vest
Brannvesenet
Politiet i Trøndelag
Politiet i Tromsø

Det at TikTok ikke brukes som en kommunikasjonsplattform, at kontoen er verifisert, og at politiet ikke har noen venner, mener Fimreite bidrar til at plattformen er trygg for politiets formål og tilstedeværelse.

– Vi ser helt tydelig at vi når en målgruppe vi ikke klarte å nå før TikTok. Og med innholdet som er en kombinasjon av underholdning med forebyggende budskap, bidrar vi til å senke terskelen for å melde ifra til oss og eventuelt få hjelp av politiet.

– Og så lenge vi ikke har noe kommunikasjon som er hemmelig med publikum, ser vi ingen stor risiko med hensyn til sikkerheten ved å være på TikTok.

Tidligere i år har nettpatruljen bistått det danske politiet på deres vei inn i TikTok-universet.

– De nordiske landene har generelt et tett samarbeid. Og vi har delt vår kunnskap og våre erfaringer med våre danske kolleger. Vi har hatt flere møtes i våres og det har vært en interessant og spennende erfaringsoverføring.

Powered by Labrador CMS