Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), opprettet en TikTok-konto forrige uke. Det får hun kritikk for av Unge Venstre leder Ane Breivik.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), opprettet en TikTok-konto forrige uke. Det får hun kritikk for av Unge Venstre leder Ane Breivik.

Unge Venstre-lederen reagerer på at justisministeren har egen TikTok-konto

– Det rimer svært dårlig med rollen hennes, sier Ane Breivik i Unge Venstre. Justisministeren sier hun har TikTok for å gjøre politikken åpen og tilgjengelig for folk.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke opprettet Norges justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, en TikTok-konto. Det faller ikke i god jord hos leder i Unge Venstre, Ane Breivik.

«Synes ikke noe om at Justisdepartementet drifter en konto på TikTok. Både personvern og geopolitiske hensyn taler imot det», twitret Breivik lørdag.

Og fulgte opp med:

«Antar at det er kommunikasjonsrådgivere i JD som drifter Mehl sin konto. Enda mer pinlig om politisk ledelse står bak».

Se svaret fra justis- og beredskapsministeren lenger ned i saken.

Passer ikke rollen

En av de som har svart på Twitter-tråden er partner og seniorrådgiver i First House, Odd Hoen-Sevje, som gjennom flere år har vært rådgiver for Erna Solberg i stortingsgruppen og på Statsministerens kontor.

– Under Solberg-regjeringen var rådet å ikke opprette en TikTok-konto fordi at faren for at informasjon kunne havne på avveie ble regnet for stor. Da synes jeg det er rart at Hoen-Sevje så totalt har endret syn på dette, sier Breivik til KOM24.

Og hun understreker at hennes syn på TikTok ikke betyr at andre sosiale medier kanaler er stuerene.

Ane Breivik
Ane Breivik

– Jeg skal verken fremsnakke Facebook eller Instagram, men når det gjelder TikTok så er det en realitet at vi ikke aner noe om informasjonen som blir samlet gjennom appen, om den blir lagret i Kina eller ikke. For hvis den lagres, så har kinesiske myndigheter tilgang til mye informasjon om hver enkelt bruker.

Breivik synes det rimer dårlig med justis- og beredskapsministerens rolle.

– Som en representant for norske myndigheter synes jeg ikke Mehl skal markedsføre seg eller departementet på sosiale medier som er så problematiske som TikTok. Og særlig ikke når man er justis- og beredskapsminister – det rimer svært dårlig med rollen hennes.

Videre trekker Breivik fram personvernopplysninger og etiske aspekter.

– Informasjon om statsråden og en rekke andre personopplysninger kan komme på avveie til et land vi ikke kan stole på. Og i tillegg er TikTok en app som blant annet er forbundet med forfølgelse av uigurer og en avhengighetsskapende algoritme.

Klassisk hersketeknikk

Breivik har dog en egen TikTok-konto.

– Ja, jeg skal være helt ærlig å si at jeg har en konto. Jeg vurderer å slette den, og jeg kan si helt åpent at jeg ikke burde ha laget den. Det er mye morsomt innhold der, men det veier ikke opp for å legitimere en app med problematiske geopolitiske og personvernmessige sider.

@emiliemehl8 Minivlog offisielt besøk til Haag, Nederland✨ Justis- og beredskapsminister Emilie Mehl #minivlog ♬ In The Forest (Acoustic Indie No Copyright) - Instrumental - Lesfm & Olexy

Og hun mener det er stor forskjell mellom hennes egne konto og Mehl sin.

– Privatpersoner gjør feil hele tiden – det er menneskelig. Men jeg synes det er noe annet når det er en bevisst vurdering om å profilere en statsråd, slik dette er.

TikTok-debatten har vært et hett tema for Unge Venstre nasjonalt.

– Vi vet at vi kan nå store deler av vår målgruppe gjennom plattformen. Og dette er noe vi har diskutert fram og tilbake flere ganger. Men i hvert fall med meg som leder, skal ikke Unge Venstre på TikTok. Det rimer for dårlig med tanke på personvern, avhengighetsskapende algoritmer, Kina-politikken vår og regimet forbundet med merkevaren.

Breivik sier dette om tweeten til Hoen-Sevje:

– Det er klassisk hersketeknikk han kommer med, sier hun og referere til hans kommentar at det er krevende å vite om det er ironi eller alvor hun mener.

– Men hva vet jeg, kanskje han tar lett på digital overvåking, personopplysninger på avveie og menneskerettighetsbrudd. Ettersom han har jobbet i høyre kan det være at han ser på dette som en liten bagatell.

– Viktig å være ekte og ærlig

Hoen-Sevje på sin side svarer kort:

Partner og seniorrådgiver i First House, Odd Hoen-Sevje.
Partner og seniorrådgiver i First House, Odd Hoen-Sevje.

Jeg har ikke ment å kritisere noen, jeg forsøkte å være morsom, men skjønner nå at TikTok ikke er noe å spøke med, skriver han i en e-post til KOM24.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl skriver følgende til KOM24:

– «Jeg styrer alle mine plattformer på sosiale medier selv. Det er viktig for meg å være ekte og ærlig i min kontakt med folk. Jeg bidrar gjerne til å gjøre norsk politikk åpent og tilgjengelig for folk. Hvis jeg kan gi innsikt i hva det innebærer å være statsråd, er det en bonus i hverdagen min. Jeg tar på generelt grunnlag en rekke forholdsregler rundt hvordan jeg bruker digitale verktøy som PC, mobil og nettbrett. Jeg vil oppfordre alle til å være forsiktige med å lagre fortrolig informasjon på telefonen, uansett hvilke apper du har, samt å skru på totrinns-innlogging på mail og sosiale medier».

Powered by Labrador CMS