Anja Schönhaug (innfelt) mener arbeidet som er gjort med Helseplattformen er for dårlig. I bakgrunnen er nettsiden til Helseplattformen.
Anja Schönhaug mener arbeidet som er gjort med Helseplattformen er for dårlig.

MENINGER:

Jeg reflekterer mye over hva jeg koster og leverer når fakturaen skal dekkes av offentlige midler

«Ingenting tyder på at systemet er gjennomarbeidet når selv vanlige feilmeldinger som møter brukerne er uforståelige. Det er utilgivelig og flaut», skriver Anja Schönhaug om Helseplattformen.

Publisert

Under fjorårets Y satt kollega Jostein og jeg parkert i en sofa på scenen i to samfulle dager.

Da alt lyset i salen var blitt slått på og applausen for lengst hadde stilna på dag 2, satt jeg og dingla med beina over scenekanten og snakka jobb med – kan det ha vært Erlend fra Oslo Origo? Vi kom iallfall inn på å jobbe som konsulent inn i det offentlige, altså for skattepenger.

Noe jeg sa fikk ham til å spørre om det virkelig var sånn at selv jeg, ansatt i det private næringsliv, tok noen ekstra runder for å sikre at jeg virkelig leverte verdi når jeg jobba for selve landet?

Jeg vil gjerne levere umiddelbar og målbar verdi til alle kunder jeg jobber med, men svaret er et stort og selvfølgelig JA.

Jeg reflekterer mye over hva jeg koster og leverer når fakturaen skal dekkes av offentlige midler. Det tror jeg at jeg har til felles med alle folka mine i Netlife. Jeg håper jo at alle som leverer noe til befolkninga på deres regning deler denne ryggmargsrefleksen.

Kanskje det er årsaken til at jeg blir så skuffa og forbanna når offentlige utviklingsprosjekter feiler. Det er så mye penger, som så mange har jobba så hardt for, som kunne vært brukt til så mye verdifullt.

Nå er det Helseplattformen.

En artikkel i Aftenposten viser til uforståelige feilmeldinger som møter allerede oppgitte og forvirrede sluttbrukere i milliardprogramvaren. De henviser blant annet til «abstraheringer» som ikke kan redigeres, «jokertegn» og «ugyldige felt».

Jeg er en skarve innholdsdesigner. Jeg er skeptisk til plattformvalg, prosess, valget som er tatt, men det er vanskelig for meg å si noe veldig konkret om det. Jeg må henvise til kolleger.

Men det jeg KAN vurdere er kvaliteten i innholdsarbeidet, og det er veldig sjelden, sjeldnere enn du kanskje ville tro etter hvor sykt irritert jeg alltid er over dårlig innholdsarbeid, at jeg ser arbeid som er så utrolig dårlig som disse feilmeldingene.

Jeg heller faktisk mot at det ikke egentlig er gjort noe arbeid, men at det er tasta inn direkte oversettelser eller det første som falt nærmeste person inn.

I Aftenposten-artikkelen forklarer Ulf Dahl Ryen at «slike feilmeldinger» er helt per kasse i «alle systemer hvor det er obligatoriske felter»:

– En slik feilmelding er vanlig i alle systemer hvor det er obligatoriske felter som må fylles ut enten det er journaler, Altinn eller en taxiapp. Men vi jobber med å forbedre meldingene som kommer opp, og vi ser at her har både vi og Epic et forbedringspotensial, sier Ryen.

Dette kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg har aldri måttet fylle inn jokertegn når jeg har bestilt taxi, iallfall.

Jeg veit at mange systemer for «proffbrukere» smykker seg med sin egen kompleksitet, og jeg forstår også at det ikke er uvanlig å få feilmeldinger i seg selv. Men at de er helt kørka uforståelige er det få som går ut og forsvarer, før de sender faktura på milliarder av kroner til folket.

Helseplattformen er ikke Oda eller Vipps, og det har jaggu meg store nok konsekvenser når for eksempel sistnevnte ikke lar seg tolke.

Når det ikke virker, og dette er å ikke virke, har det store konsekvenser. Ingenting tyder på at systemet er gjennomarbeidet når selv vanlige feilmeldinger som møter brukerne er uforståelige. Det er utilgivelig og flaut.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS