– For meg virker det som om Anko van der Werff (t.h) kom rett fra forhandlingsbordet, og stormet ut for å møte den fremmøtte pressen, sier Jens Elmelund Kjeldsen.

Retorikk-ekspert mener SAS-sjefen fremsto ekte og ærlig, men lite strategisk

– Ekte følelser er bra i politikken, men for investorer er det viktig med en fast og sterk atferd, sier Jens Elmelund Kjeldsen.

Publisert Sist oppdatert

Mandag møtte SAS-sjefen Anko van der Werff pressen, som i flere timer hadde ventet utenfor Riksmekleren i Stockholm. Van der Werff konstaterte umiddelbart at han kom for å formidle «Really bad news» (Virkelig dårlige nyheter).

– Det er veldig unorsk slik han fremsto. Han virket faktisk sint, men i en retorisk situasjon vil jeg si at han virket ærlig, oppriktig og ekte opprørt, sier professor ved Institutt for informasjons- og vitenskap ved Universitetet i Bergen, Jens Elmelund Kjeldsen til KOM24. Han har retorikk som ett av sine kompetansefelt.

Se VG-videoen her.

Kjeldsen legger vekt på at han selvfølgelig ikke vet hvordan SAS-sjefen tenker, og at det er vanskelig å vite hvor bevisst han var over eget kroppsspråk, atferd og stemmevolum.

– For meg virker det som om han kom rett fra forhandlingsbordet, og stormet ut for å møte den fremmøtte pressen. Det blir bare gjetting fra min side, men om dette var tilfellet, var det ikke et valg jeg ville rådet ham til. Vi vet med oss selv i opprørte situasjoner at vi tjener mye ved å ta en liten pause og pust i bakken før vi går videre.

Helt knust

Retorikk-eksperten mener han tok i bruk sterke retoriske virkemidler.

– Vi blir ofte opprørte når vi oppriktig føler at noen andre har gjort feil. Han sier blant annet «This is shameful» (Dette er skammelig), og det fremstår genuint ekte. Den retoriske konsekvensen her er at han skyver all skyld over på noen andre, som i dette tilfellet helt tydelig er pilotene, som han går til frontalangrep på gjennom hele pressekonferansen.

Fra start skinner det gjennom at pilotene er hovedårsak til den vanskelige situasjonen selskapet står i.

– Han sier; «We are devastated» (Vi er knust). Igjen et språkbruk som tyder på at noen har gjort noe mot ham og passasjerene. Derfor kan han være knust.

Kjeldsen sier han snakker på vegne av passasjerene fra deres ståsted, og stiller seg ved siden av dem.

– Derfor kan han angivelig si at det er en «shameful» situasjon. Og han fremstår igjen veldig opprørt på passasjerenes vegne og at dette er en situasjon bare pilotene har skapt.

Fremstår lite strategisk

Et annet stort spørsmål er hvordan selskapet skal tiltrekke seg nye investorer.

– Det spør han rett ut, om hvordan SAS skal kunne finne og tiltrekke seg investorer med en pågående streik. Og han fortsetter å male et bilde av pilotene som samvittighetsløse som ikke tenker på passasjerene eller selskapet. Han påpeker også at døren står åpen – fordi det angivelig er pilotene som har forlatt forhandlingsbordet. Han legger til at streik er noe de har valgt ved seks anledninger de siste tolv årene.

– Det er veldig unorsk slik han fremsto. Han virket faktisk sint, men i en retorisk situasjon vil jeg si at han virket ærlig, oppriktig og ekte opprørt, sier Jens Elmelund Kjeldsen.

Kjeldsen synes retorikken til SAS-sjefen fremstår lite strategisk.

– Jeg skjønner ikke hvordan han skal tiltrekke seg nye investorer når han gjentatte ganger sier at det er «bad, really bad», en virkelig dårlig situasjon selskapet er i. Det virker mer som et uttrykk for frustrasjon, noe man også ser på kroppsspråket hans.

Retorikeren har ikke sett van der Werff ved mange anledninger, men i intervjuer gjort før og etter mandagens pressekonferanse oppsummerer han SAS-sjefen til å fremstå rolig og samlet.

– Dette er første gang jeg har sett ham så emosjonell. Og det er man som regel bare hvis man er frustrert og preget av egne følelser, med mindre han er en fabelaktig skuespiller. Det kan tyde på at han virkelig så for seg et annet utspill ettersom han viser at han er fryktelig skuffet.

Burde vist en fast og sterk atferd

Kjeldsen mener han ikke sier noe som er velegnet for å tiltrekke seg investorer som selskapet er helt avhengig av.

– Ekte følelser er bra i politikken, men for investorer er det viktig med en fast og sterk atferd. Jeg vet ikke nøyaktig hvordan han skulle fremlagt det for å kommuniserer sterkere mot dem, men det er viktig å vise at man fortsatt har kontroll. Og det synes jeg ikke at han gjør.

Likevel vil han ikke si at han var ute av kontroll mandag 4. juli.

– Absolutt ikke. Men han er annerledes enn han pleier. Han står med fremoverlent kropp, snakker en anelse høyere stemme enn han bruker, snakker raskere og med et meget fast blikk som skifter fra side til side. Det er tydelig at han vil at alle fremmøtte skal høre på det han har å si.

– Han lot alt komme ut, det virket i hvert fall sånn for meg.

Pressesjef i SAS, Tonje Sund, er forelagt sitatene fra Kjeldsen, men ønsker ikke å kommentere.

Powered by Labrador CMS