BUFDir og Atyp stakk blant annet av med gullet i klassen Aktivering på Gullblyanten 2021.
BUFDir og Atyp stakk blant annet av med gullet i klassen Aktivering på Gullblyanten 2021.

Gullblyanten 2021:

Slik fikk Atyp flere til å ta praten om å bli fosterfamilier

Byrået Atyp vant fire gull for kampanjen «Tusen spørsmål til de tusen hjem».

Publisert Sist oppdatert

Kampanjen ble utviklet på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUFDIR). Målet var å synliggjøre mangelen på fosterfamilier i Norge, og få flere til å vurdere å bli fosterfamilie.

Under Gullblyanten-kåringen fredag kveld vant Atyp gull i fire kategorier for dette arbeidet. Hybridbyrået tronet øverst i klassene PR, Effekt, Media og Aktivering.

– Dette var en fantastisk synliggjøring av potensialet som ligger hos oss i Atyp. Vi ble litt i mangel på ord i løpet av kvelden. Men vi er veldig stolt av at en slik jobb får så mye gehør i en kresen bransje, sier daglig leder i Atyp, Hågen Pettersen.

Flere samarbeidspartnere bidro til å spre budskapet i kampanjen. Blant annet satte First Price det på 25 ulike familieprodukter, Adams Matkasse inkluderte det i leveringene sine i to uker, og Vålerenga Fotball reklamerte for det under flere hjemmekamper.

– Vi er stolte av at dette er en fullintegrert jobb der vi har skapt våre egne mediekanaler sammen med store og anerkjente merkevarer, og en drøss med lokale bedrifter. Jeg er sikker på at man må være et hybridbyrå for å få til noe som dette. Et klassisk mediebyrå ville ikke klart det, og jeg tror vår atypiske måte å tenke på fikk gehør, sier Pettersen.

Flere tok praten

I etterkant av kampanjen viste resultatene at 32 prosent av de som fikk den med seg var interessert i å vurdere å bli en fosterfamilie, ifølge Atyp.

– Tilnærmingen til dette var egentlig ganske lik andre prosjekter. Men det som gjør det litt mer spesielt er jo at saken i seg selv kanskje gjør rådgivere og kreatører ekstra motivert. Kompetansen deres blir brukt til noe veldig viktig.

Pettersen har også flere tanker om hvorfor dette fungerte.

– Alt er gjort i tråd med det annonsøren ønsket. Ingenting er påkostet, men det er fabelaktig håndverk. Illustrasjonene og alt er godt gjennomtenkt for å gi grunnlag for gode samtaler om tema. De samtalene skjer i familien, for eksempel rundt middagsbordet. Og da ønsker vi å være til stede rundt det bordet, noe som viste seg å være mulig.

Mye oppmerksomhet

Pettersen håper de får produsere flere lignende kampanjer i fremtiden. Men det var ikke bare «Tusen spørsmål til de tusen hjem» som fikk oppmerksomhet på fredagens prisutdeling.

Kampanjen «Lytt deg bort» for Storytel vant sølv i audio-kategorien, og «Hvordan lage buzz for en liten gul boks?» for Honningcentralen fikk bronse i effekt-kategorien.

– Vi hadde drømt om oppmerksomhet. Men svært få legger lista på fire gull, to bronse, én diplom og ett sølv. Alle teamene våre ble premiert. Jeg vil også takke norske annonsører og bedrifter for dugnaden, avslutter Pettersen.

Powered by Labrador CMS