Siri Gjørtz (t.v) er kommunikasjonssjef for SV. Her sammen med partileder Audun Lysbakken fra valgkampen i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB
Siri Gjørtz (t.v) er kommunikasjonssjef for SV. Her sammen med partileder Audun Lysbakken fra valgkampen i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB

Hvert år inviterer SV til gratis lobbytrening: – Stor pågang

Ønsker at de som ikke har råd til PR-byrå skal lære hvordan man kan ta kontakt med politikerne på egen hånd.

Publisert Sist oppdatert

I flere år har Sosialistisk Venstreparti invitert til lobbykurs. Tidligere har kurset blitt arrangert én gang i året, men de siste årene det blitt avholdt to ganger i løpet av et år.

KOM24 har tatt en prat med kommunikasjonssjef Siri Gjørtz i SV, som kan fortelle at lobbykurset alltid er svært populært.

– Behov for kunnskap

– Kurset er svært populært, og vi opplever stor pågang. Det er alltid venteliste, sier Gjørtz.

Kommunikasjonssjefen forteller at partiet har merket at det er et behov for kunnskap om hvordan Stortinget fungerer.

– På kurset kan man lære hvordan de ulike politiske prosessene foregår, når i prosessen det er lurt å ta kontakt og hvem de bør ta kontakt med i de ulike partiene. Det gjør det prosessen bedre og mer demokratisk, sier hun og fortsetter:

– Utgangspunktet for lobbykurset er at vi ønsker at de som ikke har råd til å bruke masse penger på et PR-byrå, skal være i stand til å kunne ta kontakt med og informere om virkningene av politiske forslag til politikerne på egen hånd.

– «Lobbykokebok»

Kurset er forbeholdt alle typer organisasjoner. Du må altså ha en gruppe du jobber for, for å kunne delta på kurset.

Programmet på lobbykurset varierer fra gang til gang, men det består alltid av ulike foredragsholdere.

– Jeg har selv holdt foredrag om hvordan man bør jobbe med mediearbeid, forteller Gjørtz.

Videre forteller kommunikasjonssjefen at deres politikere også holder en del av kurset.

– Politikerne våre forteller hvordan de jobber og hva de synes er nyttig når de selv blir kontaktet.

I tillegg er det ulike rådgivere i partiet som bidrar med å forklare det faglige - eksempelvis hvordan en høring foregår. Kursdeltagerne får også utdelt «SVs lobbykokebok», som rett og slett er en oppsummering med råd og tips.

– Får mange henvendelser

Gjørtz har vært kommunikasjonssjef i partiet siden 2014, og har derfor vært meget tett på politikken de siste seks årene.

– Er det blitt vanskeligere å påvirke politikere med tiden?

– Nei, det er ikke min opplevelse. Spørsmål om gjennomslag handler om det er en flertalls- eller en mindretallsregjering. Sånn sett er det enklere å være lobbyist med en mindretallsregjering.

I 2020 ble riktignok lobbykurset avlyst på grunn av pandemien. Det er enda ikke spikret noen dato for neste gjennomføring.

– Vi har vært litt avventende med å gjennomføre kurset digitalt, men vi ser at det er mulig at vi må få det til likevel da vi får mange henvendelser, forteller Gjørtz.

Powered by Labrador CMS