Ole Gunnar Solskjær og Manchester United er med på boikotten mot sosiale medier og kampen mot rasisme på nettet kommende helg.

Premier league-stjerner med sosiale medier-boikott

Krever at noe blir gjort i kampen mot rasisme. Skal holde seg vekke fra sosiale medier i fire dager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fra klokken 15.00, britisk tid, på fredag 30. april til klokken 23.59, mandag 3. mai skal britiske fotballspillere og ledere boikotte sosiale medier for å støtte kampen mot rasisme.

Fotballspillere og ledere fra de fire øverste nivåene på herresiden og de to øverste nivåene på kvinnesiden skal holde seg vekke fra Instagram, Twitter og Facebook disse dagene, melder Sky sports, lørdag kveld.

Krever at myndighetene tar grep

– Denne boikotten viser at engelsk fotball kommer sammen for å vise at sosiale medier må gjøre mer for å stoppe hat online og for å vise hvor viktig det er å utdanne folk i kampen mot diskriminering, står det i en uttalelse fra Premier League.

De skriver og at denne kampanjen i seg selv vil selvsagt ikke stoppe all online hets, men det viser at sporten er villig til å ta frivillige og pro-aktive skritt i denne pågående kampen.

– Vi vil og at britiske myndigheter gjennom lovverket vil holde sosiale medier-selskaper mer ansvarlige for det som skjer på deres plattformer, står det i uttalelsen.

– Ingen kan få meg til å føle meg annerledes

De siste årene har flere Premier league-spillere meldt fra at de har opplevd rasisme på nettet. I vinter ble det kjent at Manchester United-spillerne Axel Tuanzebe og Anthony Martial hadde mottatt hets av rasistisk karakter etter at de hadde tapt en kamp mot Sheffield United. Bare dager senere meldte Marcus Rashford det samme etter en kamp.

– Ja, jeg er en svart mann, og det er jeg stolt av hver dag. Ingen kan få meg til å føle meg annerledes, skrev Rashford på Twitter etter å ha fått flere rastiske meldinger på Instagram.

Arresterte tolv-åring

I vinter ble en 49 år gammel mann arrestert etter å ha trakassert West Bromwich-spiller Romaine Sawyers og i fjor sommer ble en 12-år gammel gutt arrestert etter å ha hetset Crystal Palace-spiller Wilfried Zaha på nettet.

– Du bør ikke score i morgen, din svarte f****. Ellers kommer jeg hjem til deg utkledd som et spøkelse, het det blant annet i meldingene som var sendt fra en Villa-supporter.

I vinter skrev flere managere i Premier league et brev til Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg og Twitters Jack Dorsey og krevde at de må bedre kontroll på rasismen og hatet på nettet.

Etter lørdagens kamp mot Brighton sa Sheffield United-spiller David McGoldrick at det var på tide med en boikott.

Skjer og i norsk fotball

– Noe må skje. Jeg har selv opplevd det og vet om mange flere spillere som har opplevd det. Det er for lett å oppleve rasistisk hets på nettet. Når Superligaen kom ble den kansellert etter 48 timer, hvorfor er kampen mot rasisme så på hælene? Det er en større sak enn Superligaen, sier han i et intervju med Sky sports.

Han peker på at det er for lett å skjule seg på nettet og mener at man må legitimere seg for å bruke de ulike sosiale medier-plattformene.

Også norske fotballspillere opplever rasisme. I 2020 ble Brann-spissen Daouda Bamba utsatt for rasisme etter en straffebom i en kamp mot Kristiansund. Det var flere andre rasistiske episoder i Eliteserien samme sesong.

Powered by Labrador CMS