Reza fikk ny lever.

Reza fikk ny lever: Stiller opp i kampanje for å få ny organdonasjonsmetode i Norge

Tar i bruk en rekke kommunikasjonsmidler for å nå ut med budskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Selve kampanjen har foregått på Facebook og har bestått av videoer med pasienter og en fagperson innen transplantasjon, sitatbilder og infografikker. Vi har gjennom e-post og Facebook oppfordret medlemmene våre til å spre budskapet videre, sier redaktør og kommunikasjonsansvarlig i Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT), Jon Anker Lisberg Sarpebakken.

cDCD organdonasjonsmetoden

  • cDCD (controlled Donation after Circulatory Death) er en metode for organdonasjon etter hjerte- og åndrettsstans.
  • Metoden er aktuell i tilfeller der pasienten har så store hjerneskader at videre behandling er formålsløs.
  • cDCD er en anerkjent metode for organdonasjon som er i etablert i land som Sverige, Storbritannia, Frankrike, USA, Canada, Italia og Spania
  • Oslo universitetssykehus og andre fagmiljøer er positive til å ta metoden i bruk også i Norge. Fagpersoner fra disse miljøene mener at metoden er nødvendig å få på plass dersom vi skal klare å håndtere det økende antallet mennesker som venter på organtransplantasjon

Kilde: Stiftelsen Organdonasjon og LNT.

Prosessen for godkjenning av organdonasjonsmetoden cDCD, har snart tatt fire år.

– En uforståelig lang behandlingstid,

Gir saken flere ansikter

De siste tre ukene har foreningen jobbet aktivt med hjemmeside og Facebook og håper på fortgang i bruken av organdonasjonsmetoden cDCD.

LNT har fulgt denne prosessen tett i flere år. Den lange behandlingstiden har motivert foreningen til å sette et ytterligere fokus på saken i egne kanaler.

– I denne kampanjen har det vært viktig å kommunisere at dette er noe som angår mange. Samtidig har vi ønsket å få frem de nære historiene, med både en som har mottatt et organ og en som venter på transplantasjon. Det er viktig for oss å gi ansikter til saken.

Lisberg Sarpebakken håper at kampanjen kan bidra til at prosessen får fortgang.

Tilgjengelig døgnet rundt

For Reza Rezaee (61), var det en stor psykisk belastning å vente på samtalen som endret livet hans.

– Det er kjedelig å vente på noe som helst, men når du i tillegg venter på en telefon som kan redde livet ditt, blir det ekstra belastende. Jeg måtte være tilgjengelig hele døgnet, sier Rezaee.

Reza Rezaee

Han var heldig og fikk en ny lever i løpet av noen måneder. Etter flere etterkontroller og følelsen av at livet begynte å bli normalt igjen, bestemte han seg for å gi noe tilbake gjennom LNT. Han er en av pasientene som bidrar i kampanjen til foreningen på Facebook.

– Jeg vet ikke hvem som ga meg livet tilbake, så derfor vil jeg gi noe tilbake. Jeg snakker med pårørende og stiller opp i kampanjer. cDCD er en metode som fungerer, og det handler om vilje til å få en fremgang i denne saken. Ikke alle er like heldige som meg, så jeg håper dette engasjementet kan bidra til å redde flere liv.

501 nordmenn venter på nytt organ ved 1. kvartal i år. Og for hvert kvartal, øker tallet.

– Naturlig at metoden brukes i Norge

Siden november 2020 har LNT forsøkt å rette søkelyset mot den lange behandlingstiden.

Vi er bekymret for at prosessen vil dra ytterligere ut i tid. Det er derfor vi satte i gang denne kampanjen. Planen er å runde av kampanjen mot slutten av mai. Vi kommer imidlertid til å følge saken tett også etter kampanjens slutt. Dette er en internasjonalt veletablert metode for organdonasjon som det er helt naturlig at vi kan anvende i Norge også, sier Lisberg Sarpebakken.

Kampanjen har etter tre uker resultert i 820 underskrifter.

Jeg synes oppslutningen har vært god. Mobiliseringen viser at dette er en sak som betyr veldig mye for mange. Det er viktig å huske på at dette er en livreddende virksomhet som er satt på vent. Jeg synes pasientene har ventet lenge nok nå, avslutter Lisberg Sarpebakken.

Powered by Labrador CMS