– Vi ser frem til å være tydeligere til stede i Norge, og ser på dette som et marked med stort potensial, sier Liv Sandberg.
– Vi ser frem til å være tydeligere til stede i Norge, og ser på dette som et marked med stort potensial, sier Liv Sandberg.

TikTok åpner data­senter på Hamar

TikTok styrker europeisk databrukerbeskyttelse med to nye datasentre - i Norge og Irland.

Publisert

For å kunne lagre dataene til 150 millioner brukere i Europa lokalt, skal TikTok åpne to nye datasentre – i Irland og i Hamar-regionen, heter det i en pressemelding.

– Forpliktelse til datasikkerhet

I 2021 la TikTok frem en klar datastyringsstrategi for Europa basert på prinsippene om å lagre data lokalt. Det vil si å minimere dataoverføringer utenfor regionen, og ytterligere redusere ansattes tilgang til TikTok-brukerdata.

Dette tiltaket har fått navnet «Project Clover», og implementeringen av disse tiltakene starter i år og vil fortsette inn i 2024.

– Project Clover befester vår langvarige forpliktelse til datasikkerhet i Europa, og vil bidra til å sikre vårt sterke europeiske fellesskap som består av 150 millioner brukere, sier VP Public Policy & Government Relations i TikTok, Theo Bertram, i samme melding.

Henter inn tredjepart

De eksisterende datatilgangskontrollene begrenser tilgangen til brukerdata, men disse forbedres nå ved å introdusere såkalte sikkerhet-gateways. De vil bestemme ansattes tilgang til europeiske TikTok-brukerdata og dataoverføringer utenfor Europa.

Dette vil legge til et nytt nivå av kontroll over datatilgang, hvor enhver datatilgang ikke bare vil overholde de relevante databeskyttelseslovene, men også må gå gjennom sikkerhets-gateways og tilleggskontrollene først.

For å gi uavhengig tilsyn og kontroller av dette, har TikTok annonsert at de vil utnevne en tredjeparts europeisk datasikkerhetspartner, som vil overvåke og revidere datakontrollene og beskyttelsene, overvåke dataflyter, sørge for uavhengig verifisering og rapportere eventuelle hendelser.

– Et marked med potensial

Det nye datasenteret som åpner i Hamar-regionen skal driftes på 100 prosent fornybar energi, primært hentet fra lokal vannkraft. Virksomheten i Norge skal også resirkulere overskuddsvarme, som skal gjøres tilgjengelig som energiressurs for ny og eksisterende virksomhet i nærområdet.

TikTok melder at de allerede har begynt å rekruttere i Norge, og satser på videre vekst gjennom året.

– Vi ser frem til å være tydeligere til stede i Norge, og ser på dette som et marked med stort potensial, sier Liv Sandberg.

Hun er General Manager for Global Business Solutions, i Sentral-Europa og Norden i TikTok.

Powered by Labrador CMS