Målet med studien var å se hvor innbakt det digitale er i hverdagen vår.

Kristin testet hva en dag med digital-detox gjør med unge mennesker

Kristin Heggdal intervjuet ti unge før, under og etter de gjennomførte en offline-dag.

Publisert

Som avslutning på mastergraden i Medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi ved NTNU, fikk Kristin Heggdal karakter A på masteroppgaven om digital frakobling.

I oppgaven intervjuer Heggdal ti mennesker i 20-årene før, under og etter de gjennomførte en offline-dag.

– Målet var å se hvor innbakt det digitale er i hverdagen til unge voksne. Jeg kan si med en gang at for flertallet av informantene i studien var det digitale en veldig sentral del av hverdagen. I hvert stille øyeblikk blir telefonen dratt frem.

Vanskelig å gjennomføre

Hun forteller at offline-dagen i utgangspunktet var en del av et undervisningsopplegg.

Heggdal forteller at noe av det som sitter igjen er den digitale trangen mennesker har.

– De valgte helt selv hva de ville koble seg av, men de fleste valgte sosiale medier. Noen hadde total detox hvor de ikke bare koblet seg av internett for dagen, men la fra seg nesten alt av teknologi. Noen valgte å ikke bruke mobil, men kunne bruke PC til skolearbeid.

Det viste seg å være flere praktiske oppgaver som ble vanskelig å gjennomføre uten internett.

Å søke opp busstider eller bruke kart, eller logge seg inn på skolens læringsplattform, er eksempler på ting som ble vanskelig for informantene.

– Mange følte også de gikk glipp av mye planlegging, siden dette ofte skjer via plattformer som Facebook, Messenger og Snapchat. Før offline-dagen hadde flere informanter en skjermtid på rundt fem timer hver dag, da blir det selvfølgelig litt vanskelig å plutselig gå ned til null.

Stor del av hverdagen

Funnene var flere, men Heggdal forteller at deltakerne spesielt ble mer bevisst på hvilken rolle det digitale spiller i hverdagen deres.

Smarttelefonen er for flertallet med fra de står opp om morgenen til de legger seg om kvelden. En av deltakerne sa til og med at han kunne legge seg med podkast på øret.

– Ett av funnene jeg kom frem til gjennom studien er den digitale trangen, det at man ofte griper etter telefonen selv om det ikke har vært en eneste lyd fra den, fordi det digitale er så innbakt i hverdagens rutiner.

Hun mener unge også føler på mer press på å være med i samtalen.

– En av informantene hadde tatt en pause fra Snapchat på videregående, fordi hun følte press om å være på SnapMap og opprettholde Snap-streaks. Jeg merket allikevel i samtalene med informantene at selv om man kanskje sletter sosiale medier-plattformer en liten stund, er det lett å gå tilbake igjen, noe de fleste gjorde nå også.

Minimere nett-bruken

Likevel ville flere av de unge å ha mer fokus videre på å minimere nett-bruken, og for eksempel legge vekk mobilen i sosiale settinger.

– Et konsept jeg kom frem til som beskriver disse normene og reglene er forpliktende kommunikasjonsfelleskap. Det handler om alle disse forpliktelsene du har til telefonen, at du alltid må delta i samtalen, at du må svare innen en viss tid på Snapchat og at folk forventer at du leser meldingene deres. Det er veldig mye forventninger nå om dagen på å delta i den digitale kommunikasjonen.

Det var også et par av informantene som ikke klarte å gjennomføre hele dagen med digital detox.

– Når det digitale forsvinner, hva skal man gjøre da? De stille periodene var det flere som slet litt med. Det gjorde også at noen ikke klarte å gjennomføre 100 prosent, og det var for eksempel en som kjente at den digitale trangen utover dagen til slutt ble for stor. Enkelte måtte ty til Google Maps for å kunne delta på aktiviteter, Netflix når kjedsomheten ble for stor og podkast av ren vane. Det er flere ting som gjør at man må ty til å bruke internett.

Powered by Labrador CMS