Ingebrigt Steen Jensen sier at han før alltid begynte å glede seg til OL et år i forveien, men nå er mye av gleden vekke på grunn av all reklamen.

Reklameguru reagerer på Discoverys OL-reklamer:Ødelegger gleden ved OL

– Dels er det forferdelig mange, dels er de lange og dels er det konkurrerende filmer mot hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Natt til fredag satt reklameguru Ingebrigt Steen Jensen oppe for å se Håvard Haukenes kjempe om gullet på mennenes 50 kilometer kappgang. Øvelsen er lang og Haukenes måtte gi seg underveis. Vinneren kom i mål etter nesten fire timer, det betyr rom for mye reklame underveis.

For mye skal vi tro Steen Jensen.

– Jeg tenkte etter et par breaks at jøje meg så lange disse «breaksene» er blitt nå. Neste gang skal jeg telle, sier han.

Som sagt så gjort.

– Ødelegger for seere og annonsører

Da neste runde med reklame kom, satt Steen Jensen klar. Og fasiten er klar. 24 reklamefilmer i løpet av et kvarter.

– Det var fire-fem-seks filmer om bil, seks filmer om dagligvarer, det var ulike tilbud på fliser og baderomsmøbler. Det skal være moro å se på reklamefilmer, jeg lever av å lage dem. Drep meg kong, men ikke med graut. Dels er det veldig mange reklamer, dels er de lange og dels er det veldig mange som er utrolig like. Alle biler i reklamen er svar på fremtidens grønne skifte.

Han sier det hele ødelegger gleden ved OL.

– Folk er irriterte over å måtte betale for OL, men de er og irriterte over hvor ekstremt mye tid som går med til kommersiell påvirkning, sier han og mener det ødelegger for både seerne og annonsørene.

– Å være nummer 17 i et reklamebreak med 24 reklamefilmer, der halvparten er «Nå er fremtiden her» eller «Takk for alt du gjorde under korona». Jeg tror det kakafonien ødelegger litt av renomméet for kanalen som tillater seg å kjøre det så heavy.

Susanne Furøy Wergeland er en av programlederne i Discovery og TV Norge som jobber med Tokyo-OL fra TV studioet i Nydalen.Foto: Geir Olsen / NTB

Mannen som lever av å lage reklamefilmer sier at alle reklamene langt på vei har gjort OL til en kjip, kjedelig, helkommersiell begivenhet. I tillegg peker han på at det har kommet mange reaksjoner på at Discovery har valgt å sende flere av øvelsene på sine strømme-tjenester

– Folk er seriøst irritert og fly forbanna. D e stønner og sier «vær så snill, ikke en gang til, jeg så jo den for ti minutter siden». Effekten har vært negativ for kanal og annonsører, mener han.

Han frykter at det vi ser er et resultat av at seertallene ikke har vært som forventet for kanalene.

– Viser sport i pausene mellom reklamene

– Jeg tipper den enorme reklamestøyen handler om at det er vanskelig for kanalene å levere de seerne de har lovet og solgt. Jeg vet det ikke, men har en mistanke.

– Men Discovery må jo finansiere OL og de lever av reklameinntekter, sammen med brukerinntekter?

– Det handler om volumet, det totale trykket. Når reklamene blir lenger enn det redaksjonelle og det blir til at man viser sport i pausene mellom reklamen, er det blitt for mye, sier han og mener at reaksjonene tyder på at folk har fått mer enn nok.

Men han innrømmer at det er trolig lite man får gjort med det.

– Tenk om annonsørene hadde sluttet rekkene, gått sammen og sagt at nå er dette gått for langt, nå opplever vi en slitasje vi ikke vil være en del av, nå risikerer vi at våre produkter blir til irritasjon for kundene våre. Det er sikkert ikke realistisk, men man kunne fått en betydelig grad av positivitet rundt annonsørene om de ba kanalene skru ned på volumet.

KOM24 har vært i kontakt med flere av annonsørene og de har ikke fått noen negative tilbakemeldinger så langt.

Johannes Ittelin-Brynildsen, som er nordisk markedssjef i Power sier at et spørsmål som de alltid stiller seg selv er om de lager kommunikasjon som får folk til å lytte, og plasserer de dette optimalt?

Discovery avviser alle påstander

– Vi har ikke fått noen reaksjoner på OL-reklametrykket her hos oss, for avgjørelsen om antallet reklamepauser er jo noe TV-stasjonene bestemmer selv, sier han.

Han sier de er opptatt av at TV-stasjonene balanserer reklametrykket riktig.

– Balansert reklametrykk bidrar til flere fornøyde seere – og det er verdifullt også for annonsørene, sier han.

Espen Olsen er informasjonssjef i Toyota. Heller ikke de har fått noen negative tilbakemeldinger. Han sier de heller ikke har gjort noen målinger enda, men viser til tidligere erfaringer der folk som har opplevd reklamene deres har fått et mer positivt inntrykk av merket enn de som ikke har opplevd reklamene.

I Rema 1000 sier de seg godt fornøyde.

– Vi får god ROI på våre reklameinvesteringer hos Discovery og får alltid levert det volumet vi kjøper, skriver Hanne Knudsen, leder for kommunikasjon i REMA 1000 Norge.

I Discovery avviser de alt som Steen Jensen kommer med og mener det bare er den vanlige støyen som kommer med jevne mellomrom.

– Dette er den samme kritikken som kommer hvert år, og den er vel egentlig ganske forutsigbar. Jeg er sikker på at Jensen skjønner at et OL også skal betale seg. Men vi forsøker å planlegge reklamene så godt som mulig, slik at vi ikke ødelegger for sporten og seingen. Vi har ikke fått flere klager på dette enn ellers, sier operasjonell leder i Discovery og ansvarlig redaktør i TVNorge, Espen Skoland, i en mail sendt fra .

Powered by Labrador CMS