Bildet refererer til en sak hvor DNB skriver om interns med annerledes erfaring, blant annet en gamer. Flere i kommentarfeltene reagerer allikevel på bildebruk sammen med tekst.
Bildet refererer til en sak hvor DNB skriver om interns med annerledes erfaring, blant annet en gamer. Flere i kommentarfeltene reagerer allikevel på bildebruk sammen med tekst.

DNB leter etter mennesker med annerledes bakgrunn – på bildet står det sju hvite mennesker

– Jeg er motstander av å bruke ansatte kynisk, og som fagfolk bør vi være forsiktig med presse personer med en mørkere hudfarge til å fronte bedriften, forteller kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø.

Publisert

Tirsdag publiserte DNB en artikkel om noen av deres interns med «annerledes bakgrunn». I teksten på Facebook skriver DNB:

«Har du en litt annerledes bakgrunn, kan du være akkurat den vi er ute etter.»

Flere reagerer på bildebruken til teksten på Facebook-siden til DNB.
Flere reagerer på bildebruken til teksten på Facebook-siden til DNB.

På bildet ser man sju av DNBs interns denne sommeren, hvor alle er hvite. Bildet DNB bruker til saken, sammen med teksten over bildet, er det flere i kommentarfeltet som reagerer på.

– Å konstruere mangfold er diskriminering

Kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø, mener de som kritiserer bildebruken uten å lese artikkelen, må gå inn i seg selv.

– Dette her er en agurksak, og her har ikke vi gjort noe feil. Hvis man leser saken, får man se at den handler om interns med annerledes kompetanse, blant annet en gamer, forteller Dalsbø til KOM24.

Han mener at hvis man leser hele saken til bildet, forstår man hva som menes med teksten.

– Her var det en sak som handlet om de menneskene på bildet, da må det være rom for å ha bilde av disse menneskene, selv om man ikke har mangfold i det panelet.

Dalsbø forteller at bransjen beveger seg i en farlig retning med hvordan dette og andre lignende saker blir oppfattet.

Bransjen beveger seg i en veldig farlig retning hvis man i alle bilder skal være tvunget til å ha et etnisk mangfoldsperspektiv. Å konstruere mangfold i en photoshoot er også en form for diskriminering eller «mangfoldsvasking»

De valgte likevel å endre tittel etter kritikk.
De valgte likevel å endre tittel etter kritikk.

– Jeg er for eksempel motstander av å bruke ansatte kynisk på denne måten, og som fagfolk bør vi være forsiktig med presse for eksempel kvinner i mannsdominerte yrker eller personer med en mørkere hudfarge til å fronte bedriften. Det er flott å fortelle om mangfold, men det må falle seg naturlig og være relevant.

Selv om DNB ikke er enig i kritikken de mottar, valgte de allikevel å endre tittelen på saken.

– Når vi får tilbakemeldinger på at slike ting kan misforstås, gjør vi gjerne endringer som vil gjøre teksten enda mer forståelig. Jeg mener teksten i utgangspunktet sto seg veldig bra hvis man leser hele saken, men hvis noen reagerer på det justerer vi. Det er ikke vanskeligere enn det.

Gamer er mangfold

Han mener mangfold også er å ta inn folk med forskjellig bakgrunn, i denne situasjonen en gamer.

Jeg synes ikke teksten er uheldig. Mangfold handler også om å ta inn folk med forskjellig bakgrunn når det kommer til kompetanse, noe vi har gjort her.

Dalsbø synes ikke man skal kritisere noe i kommentarfelt eller andre steder, hvis man ikke har satt seg godt inn i saken først.

– Det er lurt å lese hele saken hvis man skal kritisere noe. Hvis man leser hele saken synes jeg den står seg veldig godt. I DNB baserer vi oss på kompetanse. Vi trekker her fram folk med faglig kompetanse, og i denne saken var vi opptatt av å trekke fram ansatte som har en unik bakgrunn.

Tidligere har DNB fått kritikk for en jobbannonse hvor de «vurderte alle kvalifiserte søkere uansett rase». Dette mener Dalsbø ikke kan sammenlignes med teksten til bildet på Facebook.

– Den her saken kan ikke overhodet sammenlignes. Dette er en sak som ikke har noe fundament i verken hva de sier eller at vi har gjort noe feil. I den andre saken brukte vi et uheldig begrep som vi beklaget og som vi har rettet opp i.

Powered by Labrador CMS