Trygve Slagsvold Vedum har gått til krig mot PR-bransjen. Nå blir han invitert på skolebenken.

PR-eksperter inviterer Vedum til undervisningstime om hva PR-bransjen egentlig er

De som utdanner framtidas PR-folk er ikke imponert over finansministerens siste utspill. Nå inviterer de han til å bli mer kjent med bransjen. Vedum selv sier han skjønner at PR-bransjen mobiliserer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ester Conings Vanvik er Studieprogramleder og høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania og underviser i PR og Kommunikasjon og inviterer nå finansminister Trygve Slagsvold Vedum til en undervisningstime om hva PR-bransjen i Norge egentlig er og hva de gjør på jobb. Hun vil og ha med seg næringsminister Jan Christian Vestre.

– Jeg inviterer gjerne begge til en samtale for å utdype hva kommunikasjonsarbeid faktisk handler om, sier hun til KOM24.

Lettvint

Det var i tirsdagens Klassekampen at Vedum gikk ut og fortalte at han nå har lagt ned forbud for partiets 28 stortingsrepresentanter om å i det hele snakke med PR-byråer. Målet hans er at folk skal oppleve det som en ulempe å bruke PR-bransjen om du for eksempel vil ha kontakt med finansministeren.

– Vi vil svekke markedsverdien til disse byråene, sier han.

Det får Conings Vanvik til å reagere.

– Det er lettvint å angripe kommunikasjonsbransjen og han anerkjenner ikke viktigheten av god kommunikasjon, mener hun og sier at han trolig har misforstått hva PR-bransjen er for noe.

– PR-bransjen i seg selv har ikke det beste omdømmet, men jeg tror ikke vi er flinke nok til å forsvare oss og tørre å uttale oss om hvor verdifullt vårt kommunikasjonsarbeid er. Etter to år med covid, hvor det ble så tydelig hvor viktig kommunikasjon mot samfunnet er, så er slike uttalelser totalt unødvendig. At han ikke har skjønt det er litt overraskende, sier hun.

På Facebook i dag har hun utfordret Vedum til å bli bedre kjent med bransjen. Det står hun ved lag ved da KOM24 tar kontakt.

– Jeg kommer gjerne sammen med en dyktig kollega og forteller han om PR-bransjen, sier hun.

– Tåpelig og dumt

På Handelshøyskolen BI er Peggy Simcic Brønn, Professor emerita ved Institutt for kommunikasjon og kultur. Hun legger ikke skjul på sin frustrasjon over Vedums uttalelser.

– Det er så tåpelig og dumt. Jeg tror han er veldig opptatt av de negative sidene ved hva han tror PR-bransjen gjør og svartmaler hele bransjen på grunn av hans egen oppfatning, sier hun.

Brønn mener de negative sidene ved bransjen i stor grad er misforstått.

– Hvert eneste menneske på kloden trenger hjelp med kommunikasjon. De som er eksperter i bransjen er utdannet i forskningsbasert teori med kommunikasjon, og jeg innrømmer at det høres dårlig ut å bruke kommunikasjon til å få det til som du vil eller lykkes bedre enn andre. Men det er ikke snakk om manipulasjon, men vitenskapelig teknikk om mennesker, sier hun.

– Det er så mange stemmer som vil bli hørt. Å få en strategi for å bli hørt over andre når man trenger hjelp. Det er vel ikke noe feil med det?, spør hun.

Nå mener hun at «vanlige folk» må fram i diskusjonen og at First House må tre tilbake.

– Som jeg ser det så må PR-byråene bli borte fra diskusjonen, det er kommunikasjonsledere i offentlig sektor og frivillige organisasjoner som må stå fram og diskutere hva de gjør. Når du har First House, som har en så sterk stemme, får man en dårlig oppfatning, tror hun.

Hun stiller gjerne opp på en undervisningstime for Vedum sammen med Connings.

– Ja, gjerne. Men jeg tviler på at han kommer, sier hun.

Ketil Raknes er leder for Institutt for kommunikasjon, School of Communication, Leadership, and Marketing ved Høyskolen Kristiania. Han sier at om målet til Vedum er å minke forskjellene mellom makt og innflytelse i det norske demokratiet er dette en total skivebom.

Hadde rådet han fra det

– Vedum har laget seg en teori om at PR-bransjen er et hemmelig maktsentrum i Norge. Om han tror det må vi sette ned en ny maktutredning med en gang, sier han ironisk og peker på at PR-byråene ikke har en selvstendig maktbase, men bare gjør det de blir betalt for å gjøre.

Raknes sier at det han synes er ekstremt kritikkverdig er når politikere går ut og snakker om at de er opptatt av åpenhet og at vanlige folk skal slippe mer til, men samtidig vil de ikke lytte til noe av forskningen eller forslagene til at de vil oppnå de målene. Han viser til Venstres forslag om et lobbyregister som blant annet regjeringspartiene har gått mot.

– Det er en diskusjon preget utelukkende av stråmannsargumentasjon og dyrking av falske motsetninger og fiendebilder, sier han.

Raknes har selv erfaring som kommunikasjonsrådgiver da han i 18 måneder var statssekretær i Miljøverndepartementet i Jens Stoltenbergs andre regjering.

– Lettvindt personangrep

– Hadde jeg jobbet for han i Finansdepartementet hadde jeg rådet han til å ikke komme med dette utspillet. Han framstår som lettvint og som en som ikke setter seg inn i sakene, avslutter han.

KOM24 har vært i kontakt med Lars Vangen, som er statssekretær for Trygve Slagsvold Vedum. I en e-post til KOM24 skriver han:

– Jeg skjønner godt og har forståelse for at bransjen mobiliserer mot SP, da vår politikk vil flytte politisk makt fra PR-byråene over til folk. Raknes skal få lov til å mene det han vil, men han som sitter med så mye kunnskap burde argumentere for hvorfor han mener PR-byrå bør ha mer politisk makt i stedet for å prøve seg på et lettvint personangrep.

Powered by Labrador CMS